Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Egészséges

Ronda, de valóságos egészségbomba! Ezért érdemes minél többet enni ebből az őszi gyümölcsből

Nem tudod, a naspolya mi fán terem és a piacon sem ismered fel? Pedig érdemes felfedezni ezt a csúnyácska szezongyümölcsöt, mert valóságos egészségbomba!

A díszfának is ültethető, ám inkább terebélyes bokorra emlékeztető napolya fája az alma, a birs és a körte rokona. Valószínűleg a római légiók közvetítésével került hazánkba. A középkorban kiemelten foglalkoztak a termesztésével Szentes és Csongrád környékén.

1. Miért egyél minél több naspolyát?

A napsolya jelentős mennyiségben tartalmaz fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, pl. vasat. Hatásos az emésztési problémákra és vérszegénység esetén, erősíti a csontokat, serkenti az immunrendszer működését, gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő. Magas rosttartalma révén lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal mérsékeli a vércukorszint étkezés utáni hirtelen emelkedését. A magjából készült teát vesekőképződés ellen ajánlják.

2. Mikor van a szezonja?

A naspolyát éretlenül, az időjárástól függően október végén vagy novemberben szedik le, miután a dér már megcsípte, mert ettől lesz ízletes a húsa. Túl korai szüret esetén a gyümölcs megfonnyadhat, késői szedés esetén pedig kárt tehet benne egy erős fagy.

3. Hogyan tárold?

A naspolya termése friss fogyasztásra és feldolgozásra is csak utóérlelve alkalmas. Az utóérés szobahőmérsékleten gyorsabban, míg hűvös pincében, kamrában lassabban zajlik. Gondosan válogasd át a tárolt gyümölcsöt, mert egyetlen penészes darabtól a többi is megromlik!

4. Hogyan edd nyersen?

Érett állapotban húzd le a naspolyáról a héját vagy vágd félbe a gyümölcsöt és úgy kanalazd ki a megpuhult, leveses húsát.

5. Mit készíthetsz naspolyából?

Főzhetsz belőle szószt, pürét, lekvárt vagy dzsemet, meg is száríthatod, de pitébe is isteni! Kísérletezz bátran!

Íme, 2 inspiráló ötlet:

Naspolyaszósz

A héj eltávolítása után törd át a gyümölcsöt egy szűrőn, és mérd meg. Adj hozzá fele annyi tömegű tejszínt, fűszerezd egy kevés sóval és reszelt gyömbérrel ízlés szerint, majd forrald fel lassú tűzön. Végül sűrítsd be egy kevés (burgonya)keményítővel. Húspogácsa vagy sültek mellé kínálhatod.

A teljesen érett, egészséges naspolya húsát kézzel nyomkodd ki a héjából, majd mérd meg. Egy zománcozott edényben önts alá kilogrammonként 2 dl vizet, főzd pépesre, és törd át szitán. Ezután lassú tűzön, állandóan kevergetve forrald még legalább 10 percig. Végül töltsd kis üvegekbe, és tartósítsd szárazgőzben. Nagyon finom pl. palacsintára kenve. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Naspolyalap

A magokkal együtt kinyomkodott gyümölcshúst passzírozd át. (Adhatsz hozzá pl. almát, banánt is.) Spatulával egyenletesen terítsd szét a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd told a legalacsonyabb fokozatra állított légkeveréses sütőbe, és teljesen szárítsd ki. (A sütőajtót támaszd ki egy fakanállal, hogy a keletkező pára el tudjon távozni.) Az aszalt lapot csíkokra vághatod rágcsának, vagy porrá turmixolva müzlibe, süteményekbe teheted.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.