Húsvétkor a sonka mellett a sós falatok fogynak a legjobban, így bátran készíthetünk sokat, sokfélét. A klasszikus pogácsán kívül süthetünk különlegesebb ropogtatnivalókat is – ennek a sonkás-sajtos finomságnak például garantáltan nem tudnak majd ellenállni a vendégek.
A pihe-puha kelt tésztát sok mindennel fel lehet dobni, húsvét környékén például sonkával. Nem hiányozhat belőle a sajt sem, a tetejére pedig aranyszínű szezámmag kerül. Tökéletes kombináció, pillanatok alatt elfogy. Íme a pontos recept!
Húsvéti Sonkás-sajtos párnácskák
Hozzávalók:
1,5 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
½ dl tej
1 tk. só
35 dkg finom- vagy kenyérliszt
5 dkg vaj
20 dkg sonka
20 dkg sajt
tojás és szezámmag a tetejére
Elkészítése:
Felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukorral elkevert tejben, majd összegyúrjuk a sóval és a többi cukorral elkevert liszttel. Annyi langyos vizet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Ha már összeállt, akkor hozzádagasztjuk a langyosra olvasztott vajat is.
Cipót formázunk belőle, és meleg helyen, letakarva hagyjuk megkelni. Utána vékonyra kinyújtjuk, és 10-15 cm széles csíkokra felvágjuk. A csíkok közepét megszórjuk az apróra kockázott sonkával és a lereszelt sajttal. Hosszában felcsavarjuk, majd egy késsel keresztben 2-3 centis darabokra vágjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarva ismét kelesztjük. Végül a tetejét lekenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.