Az ünnepi menü központi eleme általában nem a leves, pedig az első fogás nagyon is meghatározó az étkezésben, hiszen vele indul a fogások sora. Ez a leves nem fog csalódást okozni.
A tárkonyos levest sokan szeretik, húsvétkor mi más is kerülne bele, mint bárány. Ehhez a húshoz is remekül illik a tárkony frissítő íze, a puha krumpligombóc pedig tovább gazdagítja a levest. És ha már húsvét: a végén félbevágott főtt tojásokkal díszíthetjük a fogást. Mutatjuk is a pontos receptet.
Tárkonyos bárányraguleves krumpligombóccal
Hozzávalók: A leveshez:
3 fej vöröshagyma
zsiradék
60 dkg bárányhús (lapocka)
1 ek. szárított tárkony
3 db babérlevél
só
bors
1 db sárgarépa
1 db karalábé
¼ db zeller
1 csokor petrezselyem
1 db kezeletlen citrom
A gombóchoz:
2 db burgonya
2-3 ek. liszt
só
bors
Elkészítése:
Finomra vágjuk a vöröshagymát, majd egy nagyobb fazékban egy kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kisebb kockákra felvágott húst, rámorzsoljuk a tárkonyt, hozzádobjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük főzni. Ha elfövi a levét, mindig öntünk rá egy kis vizet. Félidőben hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott zöldségeket is.
Közben egy másik fazékban héjastól megfőzzük a két krumplit a gombóchoz. Még tűzforrón meghámozzuk, áttörjük, kiterítjük, hagyjuk, hogy kigőzölődjön. Ha már csak langyos, hozzákeverünk annyi lisztet, hogy jól formázható legyen a massza, sóval és borssal ízesítjük. Apró gombócokat gyúrunk belőle.
Ha már puha a hús, a levest felöntjük bő egyliternyi vízzel, és ha felforrt, kicsire állítjuk a lángot, és kifőzzük benne a gombócokat. Végül hozzákeverjük a leveshez az összevágott petrezselymet, valamint a citrom lereszelt héját, és egy-két evőkanálnyi frissen facsart citromlét.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.