Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Desszert

Mutatós és finom, ez a kakaós-fahéjas koszorú, a mennyei kelt tészta

Kakaós-fahéjas koszorú /Fotó: Vidék íze
Vendégségbe készülsz, vagy vendégeket vársz? Esetleg meglepnéd a családodat valami látványos finomsággal? A kakaós-fahéjas koszorú kihúz majd a csávából, ugyanis nemcsak puha és mennyeien finom, de olyan szép is, mint egy drága asztaldísz! Íme a recept.

Kelt tésztával bánni hatalmas élmény, és aki egyszer rájön a nyitjára, az utána szinte le sem tud majd állni a sütögetéssel. Kelt tésztából elképesztően finom, édes és sós süteményeket is lehet készíteni, olyan ünnepi látványosságokat, díszes kalácsokat és koszorúkat, melyek bármilyen asztaldíszt lesöpörnek a porondról. Ilyen ez a kakaós-fahéjas koszorú is, ami mutatós, mennyeien puha és finom, és olyan illata van, hogy minden vendéget és családtagot az asztalhoz vonz majd, mint a mágnes.

Kakaós-fahéjas koszorú /Fotó: Vidék íze
Kakaós-fahéjas koszorú /Fotó: Vidék íze

A tökéletes kelt tészta titka, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, még a liszt is! Sőt akkor nem fogunk hibázni, ha még a konyhai eszközök, a dagasztógép tálja, a kar, a spatula, egyszóval tényleg minden szoba-hőmérsékletű. Ezzel tudjuk bebiztosítani, hogy a tészta rendesen megkeljen, és a végeredmény nemcsak puha, de foszlós is legyen!

Fontos még tudni, hogyan kell helyesen felfuttatni az élesztőt, ez ugyanis a kelt tészta lelke. Ha ez nem sikerül, akkor a sütemény sem lesz jó, szerencsére a Mindmegette Sütisulijának mestere, Farkasinszki Ildikó részletesen elmagyarázza, hogyan is kell felfuttatni az élesztőt.

Így készül a kakaós-fahéjas koszorú, a mennyei sütemény és mutatós asztaldísz!

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 1-2 dl langyos tej
  • 15-20 dkg vaj
  • kakaópor
  • őrölt fahéj
  • porcukor

Elkészítés:

  1. Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, ráöntjük a felhabosodott élesztőt. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen lágy legyen a tészta. Addig dagasztjuk, míg meg nem szűnik a ragacsossága, el nem válik a tál falától. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd jó nagy téglalapot nyújtunk belőle. Jó vastagon megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk kakaóval, fahéjjal, porcukorral. Feltekerjük, mint a bejglit. Hosszában kettévágjuk.
  4. Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk, a két félbevágott részből koszorút csavarunk. Ismét letakarjuk, félórát kelni hagyjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni, majd tíz perc múlva 180 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét. Szűk félóra alatt szép pirosra sütjük.

Recept és fotó: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.