Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Desszert

Mutatós és finom, ez a kakaós-fahéjas koszorú, a mennyei kelt tészta

Kakaós-fahéjas koszorú /Fotó: Vidék íze
Vendégségbe készülsz, vagy vendégeket vársz? Esetleg meglepnéd a családodat valami látványos finomsággal? A kakaós-fahéjas koszorú kihúz majd a csávából, ugyanis nemcsak puha és mennyeien finom, de olyan szép is, mint egy drága asztaldísz! Íme a recept.

Kelt tésztával bánni hatalmas élmény, és aki egyszer rájön a nyitjára, az utána szinte le sem tud majd állni a sütögetéssel. Kelt tésztából elképesztően finom, édes és sós süteményeket is lehet készíteni, olyan ünnepi látványosságokat, díszes kalácsokat és koszorúkat, melyek bármilyen asztaldíszt lesöpörnek a porondról. Ilyen ez a kakaós-fahéjas koszorú is, ami mutatós, mennyeien puha és finom, és olyan illata van, hogy minden vendéget és családtagot az asztalhoz vonz majd, mint a mágnes.

Kakaós-fahéjas koszorú /Fotó: Vidék íze
Kakaós-fahéjas koszorú /Fotó: Vidék íze

A tökéletes kelt tészta titka, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, még a liszt is! Sőt akkor nem fogunk hibázni, ha még a konyhai eszközök, a dagasztógép tálja, a kar, a spatula, egyszóval tényleg minden szoba-hőmérsékletű. Ezzel tudjuk bebiztosítani, hogy a tészta rendesen megkeljen, és a végeredmény nemcsak puha, de foszlós is legyen!

Fontos még tudni, hogyan kell helyesen felfuttatni az élesztőt, ez ugyanis a kelt tészta lelke. Ha ez nem sikerül, akkor a sütemény sem lesz jó, szerencsére a Mindmegette Sütisulijának mestere, Farkasinszki Ildikó részletesen elmagyarázza, hogyan is kell felfuttatni az élesztőt.

Így készül a kakaós-fahéjas koszorú, a mennyei sütemény és mutatós asztaldísz!

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 1-2 dl langyos tej
  • 15-20 dkg vaj
  • kakaópor
  • őrölt fahéj
  • porcukor

Elkészítés:

  1. Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, ráöntjük a felhabosodott élesztőt. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen lágy legyen a tészta. Addig dagasztjuk, míg meg nem szűnik a ragacsossága, el nem válik a tál falától. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd jó nagy téglalapot nyújtunk belőle. Jó vastagon megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk kakaóval, fahéjjal, porcukorral. Feltekerjük, mint a bejglit. Hosszában kettévágjuk.
  4. Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk, a két félbevágott részből koszorút csavarunk. Ismét letakarjuk, félórát kelni hagyjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni, majd tíz perc múlva 180 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét. Szűk félóra alatt szép pirosra sütjük.

Recept és fotó: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.