Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Karácsony

Mint a hófödte domb, olyan ez a karácsonyi kuglóf: nemcsak a látvány, az íze is mennyei

Így készül a szemet gyönyörködtető karácsonyi kuglóf /Fotó: Táfelspicc/Ladóczki Balázs
Gyorsan elkészíthető és szemet gyönyörködtető sütemény a citromos karácsonyi kuglóf, mely ünnepi asztaldísznek is mesés. Mutatjuk, hogyan készül a kuglóf! Íme a recept.

A karácsonyi, citromos-lime-os kuglóf ünnepi asztaldíszként, de akár ehető ajándékként is megállja a helyét. Nemcsak finom, hanem mutatós és látványos is, melyet gyerekjáték elkészíteni. A kuglóf hozzávalói mind megtalálhatóak otthon, így ha az utolsó pillanatban jutna eszedbe, hogy elkészíts még egy süteményt, vagy egy meglepetést valakinek karácsonyra, akkor ez a desszert a nyerő választás!

Így készül a szemet gyönyörködtető karácsonyi kuglóf /Fotó: Táfelspicc/Ladóczki Balázs
Így készül a szemet gyönyörködtető karácsonyi kuglóf /Fotó: Táfelspicc/Ladóczki Balázs

Ezek a karácsonyi citromos kuglóf hozzávalói

A tésztához:

  • 24 dkg vaj (sütőmargarinnal is készíthető)
  • 24 dkg búzaliszt
  • 24 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojás
  • 2 db biocitrom reszelt héja
  • 1,5 db citrom leve
  • 1 db lime reszelt héja
  • fél db lime leve
  • 1 tk. vanília őrlemény
  • + vaj és liszt a sütéshez

A cukormázhoz:

  • 12 dkg porcukor
  • fél db citrom leve
A cukormáz nem hiányozhat a karácsonyi kuglóf tetejéről /Fotó: Táfelspicc/Ladóczki Balázs
A cukormáz nem hiányozhat a karácsonyi kuglóf tetejéről /Fotó: Táfelspicc/Ladóczki Balázs

Így készül az ünnepi, cukormázas karácsonyi kuglóf

  1. Egy keverőtálba kimérjük a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vanília őrleményt (ez tetszőlegesen választható). A vajat megolvasztjuk, és hozzáöntjük a cukrokhoz. Belereszeljük a citromok és lime héját, majd belefacsarjuk a citrom és lime leveket.
  2. Habverővel kikeverjük a masszát, amíg jó habossá válik, majd hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük, habosítjuk.
  3. Ezután egy másik tálba kimérjük a lisztet, amelyhez hozzáadjuk a sütőport, és jól összekeverjük.
  4. Végül a kikevert tojásos keverékhez adjuk a lisztet, érdemes belekanalazni, több részletben hozzáadni, spatulával óvatosan összedolgozni.
  5. A kuglófformát alaposan kivajazzuk, kilisztezzük, majd a tésztát egyenletesen eloszlatjuk a formában, és 160 fokra előmelegített sütőben légkeverésen 50-55 percig sütjük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, addig pedig elkészítjük a cukormázat.
  6. A porcukrot kimérjük, és óvatosan, apránként adjuk hozzá a fél citrom levét. Jó sűrű, inkább ragacsos masszát kell kapnunk. Akkor jó az állaga, ha nem híg, hanem inkább sűrűbb, de még kenhető. Fontos, hogy a cukormázat a kihűlt kuglóf tetejére óvatosan, lassan kanalazzuk.

Tipp: Mivel sütőporos a tészta, ne nyissuk ki a sütőt sütés közben, mert összeeshet a tésztánk. Ha nagyon pirul a teteje, alufóliát teríthetünk rá, és 40 perc elteltével tűpróbát végezhetünk. Mindenképpen süssük 50 percig, sütőtől függően 50-55 perc alatt készül el.

Miután megsült, hagyjuk a formában kihűlni, ugyanis ha melegen megpróbáljuk kiszedni, akkor a kuglóf beletörhet a formába. Ha azonban jól kivajaztuk, akkor kihűlés után könnyen kicsúszik majd belőle – olvasható a Táfelspicc cikkében.

Borítókép: Táfelspicc/Ladóczki Balázs

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.