Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba
Babgulyás
Epres blondie
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Dubarry-csirkemell
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Vadas marha
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Tojásos nokedli fejes salátával
Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék
Karácsony

Karácsonyi ételek hagyománya: Miért együnk mákosat, vagy almát?

Még ma is számos hagyomány és néphit él a köztudatban, ha az ünnepi menü összeállítása a téma. Te tudtad, hogy miért elengedhetetlenek a mákos ételek, vagy éppen a töltött káposzta karácsonykor? A hiedelmek, babonák és azoknak magyarázatai egészen a múlt századból erednek.

Bőséges termést hozó alapanyagok

Őseink nem véletlenül részesítették előnyben a sok termést és magot hozó alapanyagokból készülő ünnepi ételeket, hiszen azok bőséges új évet ígérnek. Így nem véletlen, hogy még ma is fontos része az ünnepi ételnek a mazsola, a lencse, a bab, vagy éppen a mák.

Töltött ételek

Ha máskor nem is, de karácsonykor szinte biztosan az asztalra kerül valamilyen töltött étel. Legyen az töltött káposzta, mákos, vagy a diós bejgli, melyek leginkább a jövő évi feltöltött kamrára utalnak.

Az alma szerepe szenteste

Tartja a mondás, miszerint minden nap egy alma, az orvost távol tarja. A néphit szerint ilyenkor van még egy fontos szerepe ennek a finom gyümölcsnek. Szenteste a családfő annyi cikkelyre vágta az almát, ahány családtag volt. Ezután szépen megették, hogy ha az év során bármi komoly dolog is történik, ők mindig összetartsanak.

A méz és a mézeskalács

Hosszú évszázadokig megtalálható volt a méz a karácsonyi asztalon. Hogy miért? Mert nem mindig volt cukor, arról nem beszélve, hogy a mai napig egyeduralkodó a mézeskalács a házi sütemények között. Régen nem csak a téli ünnepre, hanem például halotti torra, lakodalomra, vagy vásárokra is közszeretettel sütötték. Amióta a cukor már minden háztartásban megtalálható, a méz jelentősége visszaszorult, a mézeskalács azonban továbbra is elmaradhatatlan kelléke a karácsonynak.

Hal

A szenteste elmaradhatatlan fogása máig a hal. Pár évszázaddal ezelőtt, a vallás és a keresztény hagyományok jóval nagyobb szerepet játszottak az emberek életében, így például a kis Jézus várása, azaz az advent böjti időszak volt. Ilyenkor mindenki tartózkodott a húsféléktől, kivéve a halat. Mivel Jézus születésének estéje még hivatalosan a böjti időszakhoz tartozik, így régen a főfogások ekkor mindig hallal készültek. A fővárosiak például szerették a vizát, ami igen gyakori volt a Dunában a Vaskapu megépítése előtt, ráadásul óriásira nőttek, így viszonylag olcsó volt a húsuk. A kevésbé vallásosak sem vetették meg a halat ilyenkor, hiszen a magyar hagyományokban a halpikkely gazdagságot jelent a következő esztendőre.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.