A méz a természet folyékony aranya: kiváló tápanyag- és antioxidánsforrás – nyersen. A magas hő ugyanis elpusztítja a tápanyagok nagy részét. Akkor ez vajon azt is jelenti, hogy nem szabad felmelegíteni vagy forró italba tenni a mézet? Nem feltétlenül.
A méhek 32-35 fok között tartják a kaptárukat, így ha van otthon nyers méz, nyugodtan felmelegítheted 35 fokosra anélkül, hogy károsítanád a tápanyagtartalmát. A 35 fok fölötti meleg azonban elkezdi lebontani azokat az enzimeket, amelyek a méz ízét és gyógyászati előnyeit adják. Ha a méz eléri a 37 fokot, akkor már több száz összetevő lebomlik; ekkor a méz elveszíti antimikrobiális tulajdonságait. 40 fok felett a méz legfontosabb enzime is elpusztul: ez az invertáz, ami az emberi szervezetben segíti a komplex cukrok emésztését és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ennél is magasabb hőmérsékleten pedig elkezdődik a karamellizálódásnak nevezett folyamat, amely a méz összes jótékony komplex cukrát átalakítja egyszerű cukorrá.
A nyers méz antioxidánsokban gazdag, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és segítenek megóvni a sejteket az öregedéstől, a káros hatásoktól. Ezenkívül jó forrása az aminosavnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és még sok más tápanyagnak. A mézben vannak olyan összetevők, amelyek segítik az agyműködést, jót tesznek a memóriának, az emésztésnek és potenciálisan hatékonyak a rák ellen. Érdemes ennyi jó tulajdonságot veszni hagyni?
Ezen előnyök egyike sem marad tehát meg, ha a mézet 35 fok fölé melegíted (éppen ezért a boltokban kapható olcsó mézek nem is tartalmazzák az értékes tápanyagokat, hiszen a pasztörizálás során ezek egyszerűen elpusztulnak). A megoldás? A mézet soha ne tedd forró italba, illetve ha kikristályosodott a méz a meleg vizes módszerrel olvaszd meg: tedd az üveget meleg vízbe, és így olvaszd fel lassan.
Tehát felmelegítheted a mézet, de forró italba ne tedd és ha főzni, sütni szeretnél a mézzel, bátran vegyél olcsóbb, pasztőrözött terméket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.