Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Mézes-mustáros csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Babgulyás
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
Mákos guba
Praktikus

Olajat teszel a tésztafőző vízbe? Most kiderül, hogy jól csinálod-e!

Ha rendszeresen főzöl tésztát, biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy vajon kell a vízhez olajat adni, vagy nem? Nos, vannak, akik szerint igen, mások úgy vélekednek, hogy nem. Mi az igazság? Utánajártunk!

A tésztafőzés az egyik első konyhai művelet, amit valószínűleg te is beépítettél a szakácsrepertoárodba, hiszen egyszerű és nem igényel sok tapasztalatot: megsózni a vizet, felforralni, majd annyi ideig főzni a tésztát, ameddig a csomagoláson ajánlják – ennyi a feladat. Mi lehet itt a kérdés?

A kérdés az: kell a főzővízbe olaj? / Fotó: Shutterstock
A kérdés az: kell a főzővízbe olaj? / Fotó: Shutterstock

Mondjuk az, hogy anyukádtól úgy láttad, mindig tesz olajat a tésztafőző vízbe, míg a neten megnézett gasztrovideókban csak azt hallod, hogy mindent elrontasz, ha így teszel… Hogy mi az igazság? Bár úgy tűnhet, hogy pár csepp olaj nem árthat, a végeredmény szempontjából jobb, ha elfelejted ezt az olajdolgot.

Ragad vagy nem ragad?

Azok, akik olajos vízben főzik a tésztát, azt vallják, ettől nem fog összeragadni a főtt tészta, amiben igazuk is van: a tésztavízben ilyenkor egy olajréteg képződik, ami bevonja a tésztát. Ez akkor nem probléma, ha csak olívaolajos tésztára van szükség, de egy szószos fogás, például bolognai esetén bizony gondot jelent az olajréteg: a tészta csúszóssá válik, és a szósz nem fog hozzátapadni a tésztához.

A szósz jobban megtapad, ha nem olajozol / Fotó: Shutterstock
A szósz jobban megtapad, ha nem olajozol / Fotó: Shutterstock

Íme, a megoldás!

Akkor mit tegyél, hogy ne ragadjon össze a tészta és a szósz is megtapadjon? Egész egyszerűen főzés közben gyakran keverd meg a tésztát. Ha hozzáadod a szószt, máris szétesnek a főzés közben esetleg kialakult „csomók”, és egyenletesen, bőven jut a mártásból az összes tésztára.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.