Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Érdekességek

Kinek készült az első Peche Melba? A francia fagylaltkülönlegesség története

Pêche Melba
Ismerd meg Peche Melba, a világ egyik leghíresebb desszertjének történetét!

A világ 100 leghíresebb édessége között számon tartott Pêche [pess] Melba lényegében egy fagylaltkülönlegesség, amelyet August Georg Escoffier [ogüszt eszkoffié] alkotott meg. A híres francia séf 1889-ben szerződött az akkor megnyitott londoni Savoy Hotelba, ahol César Ritz szállodamágnás annak a párizsi szokásnak a meghonosításán fáradozott, hogy az opera utáni program egy közös étkezéssel folytatódjék a társasági elit számára. Ennek érdekében közismert embereket csalogatott az éttermébe, amely hamarosan felkapott hely, Escoffier-nak köszönhetően pedig az ínyencek Mekkája lett.

Nellie Melba, a csodálatos hangú ausztrál szoprán is a Savoyban szeretett vacsorázni a Covent Garden-beli fellépései után, és a séf az ő tiszteletére kreálta az elhíresült őszibarackos-málnás fagylaltkelyhet.

A Peche Melba receptje >>>

Van egy másik, kevésbé ismert történet is: 1897-ben a diétára kényszerült művésznő a Savoyban visszaküldte a vastagnak talált pirítóst, mire Escoffier nagyon vékony kenyeret vágott a számára, és kétszer megpirította. Ezt az általában levesekhez feltálalt kétszersültet nevezik Melba toastnak.

Tudtad, hogy az 1861-ben Helen Porter Mitchell néven anyakönyvezett díva volt az első ausztrál, aki világhírnévre tett szert, és akkora sztár lett, hogy hazájában a 100 dolláros bankóra nyomtatták a képmását? 1931-ben az elsők között végeztetett magán ráncfelvarrást, és az eltitkolt szépészeti műtét következtében kialakult vérmérgezés okozta a halálát.

PRÓBÁLD KI A FRANCIÁK LÉGIES KRÉMESÉT, A MILLEFEUILLE-T! >>>
ÍME A 11 LEGTUTIBB FRANCIA DESSZERT - ÍNYENCSÉGEK A MACARONTÓL A MADELINE-IG >>>
LENYŰGÖZŐ CSOKITORTÁK A NAGYVILÁGBÓL - KÉPTELENSÉG KÖZTÜK VÁLASZTANI! >>>
HŰSÍTŐ FINOMSÁGOK: A LEGJOBB GYÜMÖLCSÖS DESSZERTEK SÜTÉS NÉLKÜL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.