Az eperből nagyon egyszerű finom desszertet készíteni: csak édesítjük, fűszerezzük, valamivel kikeverjük és bekanalazzuk. Lássuk, hogy mivel érdemes fűszerezni, kikeverni, s milyen formában a legjobb bekanalazni.
Az édes, szabadföldi eperrel általában nincs sok munka, csak folyóvíz alatt alaposan le kell mosni róla a földet, majd kicsumázni és már használhatjuk is. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a nyers epret turmixgép vagy kézi botmixer segítségével pürésítjük, majd az így kapott masszát keverjük ki a nekünk leginkább megfelelő krémmel.
Epervelőből számtalan matéria hozzáadásával készíthetünk krémet. Legegyszerűbb és legbiztosabb állagú krémet a mascarpone adja. A semleges ízvilágú, jól kenhető, hűtőben finoman visszakötő, sütésre is alkalmas tejszínkrém valóban jó választás.
Receptek mascarponéval a Mindmegettén >>>
Az epervelő mellett kevés fűszer és némi cukor kell csak és máris kész az eperkrém, amivel készítünk epres tiramisut, belesimíthatjuk a krémeshez is használt, sült leveles tésztalapok közé, de piskótaroládot is tölthetünk vele, illetve mutatós poharakba téve, kevés tört habcsókkal, friss eperrel megszórva is kínálhatjuk. A klasszikus vajkrémhez is adhatjuk az epret, illetve a mascarponés vagy vajas alapú krémet felvert tejszínhabbal finoman lazíthatjuk.
Tiramisu receptek a Mindmegettén >>>
A krémekbe szánt epret nem feltétlen kell teljesen elkrémesíteni, sőt, ha időnk és türelmünk engedi, akkor részét - vagy akár a gyümölcsmennyiség egészét is - apró kockákra vágva forgassuk a krémekbe. Igaz, hogy így nem lesz a krém olyan átható ízű és színű, mint a pépesített eper esetében, de izgalmasabb textúrát adnak neki az aprócska eperkockák, főleg ha kellő mennyiség rejtezik a krémben.
Bazsalikomos-epres pohárkrém joghurttal - VIDEÓ! >>>
Az eperkrémeket számtalan módon fűszerezhetjük. Adhatunk hozzájuk vaníliát, citromhéjat, kevés szerecsendiót, szegfűborsot, szegfűszeget, friss bazsalikomot, mentát vagy épp egy kis citromfüvet, sőt manapság már eperillatú mentát is találni a nagyobb kertészetekben, azzal szintén érdemes összepárosítani.
Az eperkrémek édesítésére szinte bármilyen megoldás ideális. Mivel az esetek nagy részében nem főzzük a krémeket, így a legjobb, ha porcukrot, vagy bármilyen más por alakú természetes édesítőszert, mézet vagy különféle növényi szirupokat adunk a krémhez, hogy kellően édes legyen a végeredmény.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.