Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

5 tipp, hogy tovább friss maradjon a kenyér

A kenyér akkor a legfinomabb, amikor kiveszik a kemencéből: forró, kívül ropogós, belül omlós. Azonban egy-két nap után már elkezd kiszáradni és bizony a penészgombák is megjelenhetnek rajta. Ha viszont beveted a következő trükköket, akár hetekkel tovább is friss maradhat a pékáru!

1. Száraz, hűvös helyen tárold!

A kenyér kiszáradását két dolog okozza. Az egyik egy kémiai folyamat, a keményítő retrogradációja, ami azt jelenti, hogy amint a kenyeret kiveszik a sütőből, a keményítőmolekula szerkezete megváltozik és kristályosodni kezd. A kristályosodás pedig kiszorítja a vizet a kenyérből, és az szépen, lassan kiszárad. A másik pedig a friss levegő, ami miatt szintén nedvességet veszít a kenyér. Így tehát az első és legfontosabb tipp: a kenyeret mindig hűvös, zárt helyen, zacskóban tárold!

2. Tedd a hűtőbe!

A keményítő retrogradációja a hűtőszekrény hőmérsékletén még gyorsabb, így ha ott tárolod a pékárut, nagyon hamar ki fog száradni. Viszont tény, hogy a hidegben tovább eláll, így ha később pirítóst vagy melegszendvicset készítenél belőle, akkor mindenképp próbáld ki!

3. Tedd a fagyasztóba!

A lefagyasztás megakadályozza a keményítő retrogradációját, így a kenyér meg tudja őrizni a nedvességét. Szóval ha hetekkel később kiveszed a kenyeret a mélyhűtőből, pont olyan friss lesz, mint amikor megvetted a pékségben. Tipp: a kenyeret szeleteld fel, és tedd műanyag dobozba vagy zacskóba fagyasztás előtt!

4. válassz megfelelő zacskót!

A megfelelő hőmérséklet mellett az is fontos, hogy a kenyeret becsomagoljuk, hogy minél kevesebb levegő érje. A kérdés csak az, műanyag zacskó vagy papírzacskó a tökéletes választás? A műanyag zacskóban ugyanis általában tovább marad puha a kenyér, viszont a nedvesség megtartása miatt gyorsabban is penészedik tőle a kenyér - de ez valójában a kenyér típusától függ. Ha „sima” kenyeret, kiflit vagy zsemlét vásárolsz, akkor műanyag zacskóban érdemes őket tárolnod, ha viszont kemény héjú, magvas pékárut, akkor inkább papírzacskót válassz. A kenyérből kicsapódott nedvességet ugyanis beszívja a kemény kéreg.

5. Puhítsd fel a kiszáradt kenyeret!

Már több napja a kenyértartóban állnak a pékáruk, de te friss, ropogós kenyérre vágysz? Akkor tedd be a sütőbe néhány percre! Így olyan lesz, mintha most sütötték volna ki a pékségben! A lényeg, hogy utána rögtön fogyaszd el, mert ha kihűl, sajnos újra visszakeményedik!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.