Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Praktikus

5 tipp, hogy tovább friss maradjon a kenyér

A kenyér akkor a legfinomabb, amikor kiveszik a kemencéből: forró, kívül ropogós, belül omlós. Azonban egy-két nap után már elkezd kiszáradni és bizony a penészgombák is megjelenhetnek rajta. Ha viszont beveted a következő trükköket, akár hetekkel tovább is friss maradhat a pékáru!

1. Száraz, hűvös helyen tárold!

A kenyér kiszáradását két dolog okozza. Az egyik egy kémiai folyamat, a keményítő retrogradációja, ami azt jelenti, hogy amint a kenyeret kiveszik a sütőből, a keményítőmolekula szerkezete megváltozik és kristályosodni kezd. A kristályosodás pedig kiszorítja a vizet a kenyérből, és az szépen, lassan kiszárad. A másik pedig a friss levegő, ami miatt szintén nedvességet veszít a kenyér. Így tehát az első és legfontosabb tipp: a kenyeret mindig hűvös, zárt helyen, zacskóban tárold!

2. Tedd a hűtőbe!

A keményítő retrogradációja a hűtőszekrény hőmérsékletén még gyorsabb, így ha ott tárolod a pékárut, nagyon hamar ki fog száradni. Viszont tény, hogy a hidegben tovább eláll, így ha később pirítóst vagy melegszendvicset készítenél belőle, akkor mindenképp próbáld ki!

3. Tedd a fagyasztóba!

A lefagyasztás megakadályozza a keményítő retrogradációját, így a kenyér meg tudja őrizni a nedvességét. Szóval ha hetekkel később kiveszed a kenyeret a mélyhűtőből, pont olyan friss lesz, mint amikor megvetted a pékségben. Tipp: a kenyeret szeleteld fel, és tedd műanyag dobozba vagy zacskóba fagyasztás előtt!

4. válassz megfelelő zacskót!

A megfelelő hőmérséklet mellett az is fontos, hogy a kenyeret becsomagoljuk, hogy minél kevesebb levegő érje. A kérdés csak az, műanyag zacskó vagy papírzacskó a tökéletes választás? A műanyag zacskóban ugyanis általában tovább marad puha a kenyér, viszont a nedvesség megtartása miatt gyorsabban is penészedik tőle a kenyér - de ez valójában a kenyér típusától függ. Ha „sima” kenyeret, kiflit vagy zsemlét vásárolsz, akkor műanyag zacskóban érdemes őket tárolnod, ha viszont kemény héjú, magvas pékárut, akkor inkább papírzacskót válassz. A kenyérből kicsapódott nedvességet ugyanis beszívja a kemény kéreg.

5. Puhítsd fel a kiszáradt kenyeret!

Már több napja a kenyértartóban állnak a pékáruk, de te friss, ropogós kenyérre vágysz? Akkor tedd be a sütőbe néhány percre! Így olyan lesz, mintha most sütötték volna ki a pékségben! A lényeg, hogy utána rögtön fogyaszd el, mert ha kihűl, sajnos újra visszakeményedik!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.