Az air fryer egy sokoldalú, kényelmes eszköz, amely számos hagyományos sütési technikát képes helyettesíteni úgy, hogy a végeredmény egészségesebb lesz, a sütéssel pedig energiát, időt takaríthatsz meg. A tökéletes sült burgonya elkészítése a forró levegős sütőben néhány egyszerű lépést követve nem ördöngösség. Íme a lépések!
A legjobb eredményhez használj magas keményítőtartalmú burgonyát, például Russet vagy Idaho fajtát. Ezek a fajták kívül ropogósra sülnek, belül pedig puhák lesznek. Válaszd a közepes méretű burgonyákat, mert könnyebben kezelhetők és egyenletesen sülnek.
Alaposan mosd meg a burgonyát, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a földet, majd vágd fel a krumplit egyenletes hasábokra vagy kockákra. Az egyenletes méret biztosítja, hogy mindegyik darab egyszerre készüljön el, és mindegyik átsüljön.
Ha sütöttél már air fryerben krumplit minden előkészület nélkül, akkor tudod, hogy nem szabad a burgonyát csak úgy egyszerűen beletenni a kosárba, mert egy száraz valami lesz a végeredmény. Ezzel szemben a boltban kapható fagyasztott sült krumpli nagyon finom a forró levegős sütőben sütve. Mit kell tenni, hogy az otthon hámozott és darabolt krumpli is finom legyen? Hideg vízbe áztatni a gumókat! A felvágott burgonyát áztasd hideg vízbe legalább 30 percre. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a burgonya ropogósabb lesz sütés közben. Áztatás után alaposan szárítsd meg a burgonyát papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával, hogy valóban ropogósra süljön.
Tedd a száraz burgonyadarabokat egy tálba, és locsold meg egy kevés olívaolajjal vagy más növényi olajjal. Körülbelül 1-2 evőkanálnyi elegendő. Fűszerezd sóval, borssal, és ízlés szerint adj hozzá fokhagymaport, paprikát, rozmaringot, kakukkfüvet vagy más fűszert. Keverd össze, hogy az olaj és a fűszerek egyenletesen borítsák be a burgonyát.
Melegítsd elő az air fryert 180-200°C-ra kb. 3-5 percig. Helyezd a burgonyadarabokat egy rétegben az air fryer kosarába, ügyelve arra, hogy ne legyenek túlzsúfolva, mert akkor nem sülnek meg egyenletesen. Süsd a burgonyát 15-20 percig. Közben félidőben rázd meg a kosarat, vagy fordítsd meg a burgonyákat, hogy mindkét oldaluk egyenletesen süljön. Az idő letelte után ellenőrizd a burgonyát. Ha még nem elég ropogós, süsd további 3-5 percig, vagy amíg el nem éri a kívánt állagot.
A kész burgonyát azonnal tálald, hogy megőrizze ropogósságát. További friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel díszítheted, és kínálhatsz mellé mártogatós szószokat.
A fentieket követve olyan tökéletes sült burgonyát készíthetsz air fryerben, amely kívül ropogós, belül pedig lágy és ízletes lesz, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.