Kijevi csirkemell rizibizivel
Babgulyás
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Epres blondie
Vadas marha
Hagymás rostélyos
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Praktikus

Ha eddig így főzted meg a sárgabarackot lekvárnak, feleslegesen dolgoztál!

Már javában tart a sárgabaracklekvár-főzés, és könnyen elképzelhető, hogy neked is ott sorakoznak a kamra polcain a lekvárral töltött üvegek. Mégis van itt egy kérdés, amit érdemes tisztázni: te hogyan főzöl lekvárt ebből a fantasztikus gyümölcsből?

Sárgabarackból a legtöbb családban főznek lekvárt, hiszen tökéletes süteményekbe, palacsintába. Hogy hogyan készül, arra mindenkinek megvan a tuti módszere, de van egy olyan lépés, amit sokan elvégeznek, holott teljesen felesleges: ez pedig nem más, mint a héj eltávolítása. A ripost.hu cikkéből megtudhatod, hogy miért nem érdemes megszabadulni a barack héjától.

Lekvárfőzéskor jobb, ha a barack héja a gyümölcsön marad / Fotó: Shutterstock
Lekvárfőzéskor jobb, ha a barack héja a gyümölcsön marad / Fotó: Shutterstock

Megosztó lépés

Lehet, hogy a nagymamád és az anyukád is úgy készítette a baracklekvárt, hogy lehúzta a barack héját befőzés előtt. Sőt, ezt a nem túl kellemes feladatot biztosan ők is tökélyre fejlesztették: a gyümölcsöt forró vízbe dobták pár percre, utána ugyanennyi időre ment a jéghideg vízbe, míg végül egy mozdulattal eltávolították a héját. Az biztos, hogy így a lekvár finomabb, krémesebb állagú lesz, sőt sokan azt vallják, hogy ezért nem barnul be néhány hét után.

Akkor mi a baj?

Nem baj, de a barack héjának eltávolítása plusz idő, amiben nem nagyon bővelkedik manapság senki, ráadásul a héjban van a legnagyobb mennyiségben pektin, ami segíti a sűrűsödést. Vagyis ha leveszed a héját, sokkal tovább kell főzni a gyümölcsöt, míg összeáll, azaz így plusz energiát használsz a befőzéshez.

A barack héját tehát nyugodtan hagyd a gyümölcsön, csak arra figyelj, hogy alaposan mosd meg, mielőtt megfőzöd!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

TÉNYLEG MÉRGEZŐ A SÁRGABARACK MAGJA? MOST KIDERÜL!>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.