Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Praktikus

Ha eddig így főzted meg a sárgabarackot lekvárnak, feleslegesen dolgoztál!

Már javában tart a sárgabaracklekvár-főzés, és könnyen elképzelhető, hogy neked is ott sorakoznak a kamra polcain a lekvárral töltött üvegek. Mégis van itt egy kérdés, amit érdemes tisztázni: te hogyan főzöl lekvárt ebből a fantasztikus gyümölcsből?

Sárgabarackból a legtöbb családban főznek lekvárt, hiszen tökéletes süteményekbe, palacsintába. Hogy hogyan készül, arra mindenkinek megvan a tuti módszere, de van egy olyan lépés, amit sokan elvégeznek, holott teljesen felesleges: ez pedig nem más, mint a héj eltávolítása. A ripost.hu cikkéből megtudhatod, hogy miért nem érdemes megszabadulni a barack héjától.

Lekvárfőzéskor jobb, ha a barack héja a gyümölcsön marad / Fotó: Shutterstock
Lekvárfőzéskor jobb, ha a barack héja a gyümölcsön marad / Fotó: Shutterstock

Megosztó lépés

Lehet, hogy a nagymamád és az anyukád is úgy készítette a baracklekvárt, hogy lehúzta a barack héját befőzés előtt. Sőt, ezt a nem túl kellemes feladatot biztosan ők is tökélyre fejlesztették: a gyümölcsöt forró vízbe dobták pár percre, utána ugyanennyi időre ment a jéghideg vízbe, míg végül egy mozdulattal eltávolították a héját. Az biztos, hogy így a lekvár finomabb, krémesebb állagú lesz, sőt sokan azt vallják, hogy ezért nem barnul be néhány hét után.

Akkor mi a baj?

Nem baj, de a barack héjának eltávolítása plusz idő, amiben nem nagyon bővelkedik manapság senki, ráadásul a héjban van a legnagyobb mennyiségben pektin, ami segíti a sűrűsödést. Vagyis ha leveszed a héját, sokkal tovább kell főzni a gyümölcsöt, míg összeáll, azaz így plusz energiát használsz a befőzéshez.

A barack héját tehát nyugodtan hagyd a gyümölcsön, csak arra figyelj, hogy alaposan mosd meg, mielőtt megfőzöd!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

TÉNYLEG MÉRGEZŐ A SÁRGABARACK MAGJA? MOST KIDERÜL!>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.