Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Praktikus

Ne pánikolj, ez csak befőzés! Tuti konzerválási tippek kezdőknek

Beindult a befőzési szezon, a sort a bodza és az eper nyitotta, nyakunkon a meggy, cseresznye, a sárgabarack. Sokan vannak, akik még soha nem tettek el zöldséget, gyümölcsöt télire, és irigykedve figyelik, hogyan telik másnál a kamra. Nem kell azonban tartani a befőzéstől, kezdőként is bátran fogjunk neki a munkának; ezeket az alapvetéseket betartva a siker garantált!

A megfelelő alapanyag kiválasztása

Fontos, hogy gondosan válogassuk át az összetevőket és mindig érett, friss alapanyagokkal dolgozzunk. Kerüljük a sérült, fonnyadt nyersanyagokat, akár egyetlen hibás vagy már erjedésnek indult gyümölcs vagy zöldség keresztülhúzhatja számításainkat. A hibás részektől nyugodt szívvel szabaduljunk meg. Befőttnek és lekvárnak más-más állagú gyümölcs a megfelelő. Míg előbbinél a nem túl érett terméseket érdemes üvegbe zárni, utóbbinál jöhetnek a túlérett darabok.

Tiszta, steril üvegekbe töltsük a gyümölcsöt, zöldséget (Shutterstock)
Tiszta, steril üvegekbe töltsük a gyümölcsöt, zöldséget (Shutterstock)

A tiszta üveg alapkövetelmény

Az előkészület következő lépésként mossuk patyolattisztára az üvegeket, amiben el fogjuk tenni a befőttet vagy a szörpöt. Ne spóroljunk az idővel. Az üvegeket érdemes több fázisban tisztítani. Ha nem vagyunk elég alaposak, és szennyeződés marad az üveg falán, akkor könnyen megromolhat a tartalma. Mosogatószer helyett jobb, ha forró ecetes vizet használunk, majd forró vízzel öblítsük át azokat. Sterilizálhatjuk az üvegeket főzéssel is. Az elmosott üvegek szájához, belsejéhez már ne nyúljunk hozzá!

A megfelelő tartósítási módszer kiválasztása

A befőzés a cukorral történő tartósítás egyik legismertebb módja. Ha viszont fontos számunkra a testsúlykontroll, és egészségtudatosabban szeretnénk befőzni, kristálycukor helyett használjunk inkább nádcukrot. Bizonyos gyümölcsök esetében, amik természetes módon magasabb cukortartalommal rendelkeznek, mint például a szilva, semmilyen édesítőszerre nincs szükségünk.

Egész nyáron van mit befőzni, folyamatosan érnek a gyümölcsök, zöldségek (Shutterstock)
Egész nyáron van mit befőzni, folyamatosan érnek a gyümölcsök, zöldségek (Shutterstock)


A tárolás

Az elkészült befőtteket helyezzük üvegekbe, és légmentesen zárjuk. Ha nem megfelelő az üveg zárása, a termék könnyen megromlik, megpenészedik. Ha igazán biztosra akarunk menni, a fedők alá celofánt is tehetünk. Az így elkészült befőtteket száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk. Spájz helyett a garázs egyik üres polca is megfelelő alternatíva lehet.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.