Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Praktikus

Pénztárcabarát konyhai trükkök: így rengeteg pénzt spórolhatsz!

Gyakran tapasztaljuk, hogy az élelmiszerre szánt költségkeretet sokkal könnyebb átlépni, mint betartani. Ez okozhat némi feszültséget a hó végén, ám a jó hír az, hogy tervezéssel és egy kis elszántsággal jóval visszavehetünk a kiadásokból.

Tervezzünk, ez a legfontosabb!

- Érdemes átgondolni egy hétre, de akár egy hónapra előre, mit szeretnénk főzni, és a szükséges hozzávalókat felírni egy listára.

- A nagybevásárlások alkalmával érkezzünk listával és teli gyomorral, hogy ne csábuljunk el minden, egyébként felesleges finomságnak.

- A nagyobb kiszerelésű, vagy gyűjtőcsomagolású élelmiszerek sokszor olcsóbbak, ha egy adagra visszaszámoljuk az árukat.

- Félkész és készételek helyett vásároljunk alapanyagokat, amelyeket változatosan, folyamatosan fel tudunk használni, így máris több fogásban gondolkodhatunk.

- A szezonális zöldségek, gyümölcsök sokkal olcsóbbak, tanácsos ilyenkor az évszakhoz igazodva vásárolni belőlük.

- Ne ragaszkodjunk egy helyhez, mindent ott vegyünk meg, ahol olcsóbb: a hipermarketbe, a kisboltba és a termelői piacra egyaránt érdemes járni.

- Ne dőlünk be minden akciónak, lehet, hogy olcsóbb az adott termék, de ha nincs rá szükségünk, csak pénzkidobás.
Vizsgáljuk meg az ár-érték arányt! Az olcsóbb, rossz minőségű élelmiszerek gyakran nem olyan laktatóak, mint minőségibb társaik. Böngésszük át a húskészítmények összetevőit!

Tervezzük meg előre, hogy pontosan mit szeretnénk vásárolni! / Fotó: Shutterstock
Tervezzük meg előre, hogy pontosan mit szeretnénk vásárolni! / Fotó: Shutterstock

Trükkös főzés

- Tárazzunk be tartósélelmiszerekből, amik jól jönnek majd, ha finomat ennénk, de szűkös a keret. Egy tejszínes rakott tésztához például simán bevásárolhatsz előre!

- Friss hal, zöldség és gyümölcs helyett néha megteszi a fagyasztott is.

- Ha azon kapjuk magunkat, hogy gyakran dobunk ki romlott, megpenészedett élelmiszert, akkor inkább fókuszáljunk a fagyasztott dolgokra, és mindig csak annyit vegyünk elő, amit el is fogyasztunk.

- Használjuk okosan a maradékot! A csirkés-borsós rizottó például remek megoldás, ha már unjuk a sült csirkét és a főtt rizst!

Isteni finom, próbáljátok ki! :)
Isteni finom, próbáljátok ki! :)

Kicsivel több munka, sokkal több megtakarítás

Dolgozz előre!

Bár nagyon csábító az ételrendelés és az „elviteles” kávé reggelente a kedvenc kávézónkból, nem érdemes túlzásba esni. Bár könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb így, ezt meg is fizetjük, tehát nem a legjobb spórolási taktika. Amikor csak tudunk, készítsünk másnapra szendvicset, ebédet.

Helyes tárolás

Egyes élelmiszerek azért romlanak hamar, mert nem megfelelően tároljuk őket. A zöldségek és gyümölcsök esetében érdemes utánanézni, melyiknek mi az ideális: van, ami a hűtőben romlik hamarabb, van ami a pulton.

A helyes tárolás miatt sokkal tovább maradhat friss egy-egy alapanyag! / Fotó: Shutterstock
A helyes tárolás miatt sokkal tovább maradhat friss egy-egy alapanyag! / Fotó: Shutterstock

Rend a lelke mindennek

A hűtő fagyasztóhoz közeli polca a leghidegebb, ide tegyük a nyers húst, a halat. A tojásokat középre rakjuk, így pont megfelelő lesz a hőmérséklete. A maradék helyen tároljuk a tejtermékeket, a megmaradt ételeket. Az ajtók a „legmelegebbek”, ezért ide azokat a dolgokat tegyük, amelyekben sok a tartósítószer.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.