Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Praktikus

Ez a 10 legjobb dolog, amivel a fehérborsot helyettesítheted

Egy jól felszerelt konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül. Jó fűszerezéssel még az olyan egyszerű ételek is, mint a sült hús vagy a párolt zöldségek is különlegessé varázsolhatók. De néha sajnos előfordul, hogy főzés közben jövünk rá, elfogyott az a fűszer, amit a recept megkíván. Mit tehetünk? Rohanhatunk a boltba, vagy helyettesíthetjük mással.

Ilyenkor persze joggal merül fel a kérdés, hogy tényleg észreveszi valaki a különbséget, ha egy teáskanálnyi fűszert lecserélünk egy másikra? Attól függ, hogy milyen fűszerről van szó.

A só és a bors a két leggyakrabban használt fűszer, és többnyire mindegyikből elég egy-egy csipetnyi. A legtöbb recept alapból fekete borsot ír, tehát ha fehér bors ajánlott az ételbe, annak oka van. A fehér bors kevésbé csípős, mint a fekete, de azonnal csípős ízt ad, míg a fekete csak később fejti ki hatását. Mivel lágyabb, világos mártásokhoz, fehér húsokhoz ajánlott, de mehet levesekbe, főzelékekbe is. A fekete borsot inkább nehezebb ételekhez adjuk.

Az apró különbségek miatt tehát érdemes tartani magunkat a receptben ajánlottakhoz. De ha történetesen kifogytunk a fehér borsból – vagy esetleg nem is tartunk otthon – íme néhány nagyszerű helyettesítő, amit kipróbálhatunk.

1. Fekete bors

Amint azt sejteni lehetett, a fehér bors egyik legjobb helyettesítője a fekete – elvégre ugyanaz a növény –, így az ízükben sok a hasonlóság. (És valószínűleg még a kezdő szakácsok konyhájában is megtalálható.) A fekete bors egyetlen hátránya a színe: a fehér borsot általában olyan ételekben használjuk, ahol borsos íz fontos, de nem szeretnénk, ha a kis fekete fűszerdarabok látszódnának az ételben (például világos levesekben vagy tejszínes szószokban). De ha nem zavarnak a pöttyök, mehet az ételbe! Arra figyeljünk, hogy mivel a fekete borsnak erősebb az íze, használjunk kevesebbet belőle: a recept által írt mennyiség felét adjuk az ételhez.

A fekete bors egyetlen hátránya a színe /Fotó: Shutterstock
A fekete bors egyetlen hátránya a színe /Fotó: Shutterstock

2. Őrölt gyömbér

Az őrölt gyömbér sokoldalú fűszer, amely nagyszerű ízt ad mind az édes, mind a sós ételeknek. A fehér borsot is helyettesíthetjük vele, különösen ázsiai ételekben. A fehér borshoz hasonlóan az őrölt gyömbérnek is van egy csipetnyi melegsége, enyhén fűszeres, mégis földes ízprofilja, és a színe is halvány – így nem változtatja meg az ételek színét. A receptben írt fehérborsmennyiség felét használjuk őrölt gyömbérből, majd kóstoljuk meg az ételt, és ha úgy érezzük, elbír többet is, adhatunk hozzá még.

3. Zöld bors

A zöld borsot még éretlenül szedik le és rövid ideig szárítják. Íze a fehér borshoz hasonlóan meglehetősen enyhe, így jó helyettesítő. A zöldes árnyalat ráadásul nem lesz szembetűnő az ételben. Ahhoz, hogy zöld borssal is hasonló eredményt érjünk el, mint a fehérrel, kicsi többet kell az ételhez adunk, mint amit a recept ír: tehát ha egy teáskanál fehér bors szükséges, legalább másfél kanál zöldet adjunk az ételhez..

4. Pirosaprika

Kiválóan helyettesíti a fehér borsot és biztosan minden fűszeres polcon megtalálható. Bár többféle ízben kapható (édes, füstölt, csípős), csak a hagyományos felel meg helyettesítőként. Amit figyelembe kell vennünk, az a paprika piros színe: attól függően, hogy mennyit teszünk az ételbe, jó esély van arra, hogy a kész ételünk enyhén rózsaszín árnyalatot kap. Érdemes a fehér borsból ajánlott mennyiség felével kezdeni az étel ízesítését, majd ízlés szerint lehet módosítani.

5. Rózsabors

A bors, ami nem is igazi bors: íze inkább édeskés, semmiképp sem csípős. Ennek a cserének az egyik előnye, hogy rózsabors halvány színe miatt könnyedén beleolvad a legtöbb ételbe. A legjobb eredmény elérése érdekében, mivel a rózsabors ugyanolyan enyhe, mint a fehér, ugyanakkora mennyiséggel pótoljuk a fehér borsot.

6. Kurkuma

A kurkuma remekül helyettesíti a fehér borsot hiszen földes ízjegyei nagyon hasonlóak. Használatakor az egyetlen dolog, amire figyelni kell, az a színe – a kurkuma ugyanis mindent erősen megszínez. Ha ez nem okoz gondot, annyi kurkumát adjunk az ételhez, amennyi fehér borsot kellene.

7. Mustárpor

Kiválóan helyettesíti a fehér borsot, bár figyelni kell arra, hogy meglepően csípős is lehet, ezért kb. a fele mennyiséget adja az ételhez, mint amennyi fehér borsból a recept javasol. Nincs olyan erős színe, mint a kurkumának, de enyhén sárgásra színezheti az ételt.

8. Cayenne bors

Akik szereti a fűszeres ételeket, annál biztosan mindig van otthon cayenne bors. Fehér bors helyettesítésénél két dologra ügyeljünk: a cayenne "melegebbé" teszi az ételt, de nem ad hozzá semmilyen földes, finomabb ízt. A másik: bár nem annyira erős színező hatású, mégis előfordulhat, hogy enyhén pirosra festi az ételt. Erős fűszer, ezért nagyon kevés kell belőle: ha a recept egy teáskanál fehér borsot ír, mindösszesen 1/8 teáskanál (tehát tényleg egy csipetnyi) cayenne borsot tegyünk az ételbe.

Egy jól felszerelt konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül /Fotó: Shutterstock
Egy jól felszerelt konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül /Fotó: Shutterstock

9. Citrombors

Citrombors valószínűleg csak akkor van a konyhánkban, ha igazi fűszerrajongók vagyunk. Ez ugyanis nem más, mint reszelt citromhéj és fekete bors keveréke. Ha mégis van a fűszeresfiók mélyén, bátran használjuk fehér bors helyett, hiszen a végeredmény csak frissebb és finomabb lesz. Mielőtt azonban beleszórnánk az ételbe, nézzük meg az összetevők listáját: a citrombors ugyanis gyakran tartalmaz más fűszereket is, mint például kakukkfüvet, citromfüvet, fokhagymát. Ugyanannyit használhatunk belőle, mint a fehér borsból.

10. Fokhagymabors

Bors, só és fokhagyma tökéletes arányú keveréke. Az ételnek erőteljes ízt ad. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell – mint minden keveréknél – a benne lévő fűszerek mennyiségére, hogy nehogy túl sok kerüljön valamiből az ételbe. Ha tehát a recept hozzávalói között szerepel só és fokhagyma is, akkor ezeket elhagyhatjuk, ha a fehér borsot fokhagymaborssal helyettesítjük.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.