Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Finomfőzelék
Epres blondie
Hagymás rostélyos
Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Praktikus

Ez a titok! Így nem tapad össze a tészta főzés után

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy tésztafőzés után azon bosszankodtunk, hogy összeragadt, összetapadt a tészta. Számtalan trükk és mítosz létezik, hogy mit tegyünk és mit ne a főzővízbe. Íme néhány alapvető szabály, amit ha betartasz, tökéletes lesz a tésztád.

A tésztafőzés elsőre nem tűnik túl bonyolult feladatnak, ám ha nem fordítunk kellő figyelmet rá, akkor bizony érhet minket kellemetlenség. Ilyen például az, ha túlfőzzük a tésztát, vagy ha a főzés után tálaláskor azt tapasztaljuk, hogy a penne, vagy spagetti összetapadt és nem tudjuk elkevereni a mártással.

Pedig nagyon egyszerű módszerekell elkerülhető, hogy a tésztánk pergős maradjon és ne ragadjon össze.

Keverés

Tésztafőzés közben nem kell folyamatosan a tűzhely mellett állni fakanállal a kezünkben, de valóban nem árt, ha a tésztát, különösen a főzés első perceiben, a főzés közepén és a végén átkeverjük. Ha frissen gyúrt tésztát főzünk ki, akkor arra is figyeljünk, hogy legalább 20 percen át szárítsuk, mielőtt beletesszük a főzővízbe.

Bő víz

A kevergetés mellett a másik tuti módszer az, hogy a tésztát bő vízben főzzük ki. Főzés közben keményítő kerül a vízbe. Ha sok vízben főzzük a tésztát, akkor alacsonyabb lesz a keményítő koncentrációja, így nem tapad össze a tészta. 45 dkg tésztához 3,7-4 liter vizet ajánlanak a szakácsok.

Sózás

A só elengedhetetlen a tészta főzésnél, ám ez még nem elegendő ahhoz, hogy a tésztánk jó legyen. A sózással nem akadályozzuk meg a tapadást, viszont ízletesebbé tesszük a tésztát.

Olaj

Sokan tesznek olajat a főzővízbe, azt gondolván, hogy ezzel megakadályozzák azt, hogy ragadjon a tészta. Pedig ez nem jó ötlet. Az olaj ugyanis megváltoztatja a tészta állagát, bezsírozza a tészta szélét, ami miatt a tészta később nem tudja magába szívni az öntetet. Csak akkor öntsünk egy kevés olívaolajat a tésztára, ha már leszűrtük.

4 HIBA, AMIT TE IS ELKÖVETSZ TÉSZTAFŐZÉS KÖZBEN >>>

9 KÍMÉLŐ VARIÁCIÓ SPAGETTIBŐL! >>>

KI NE ÖNTSD A TÉSZTA FŐZŐVIZÉT! 5 TIPP, HOGY MIRE HASZNÁLHATOD >>>


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.