A só alapvető fűszer a konyhában, még az édes ételek is megkívánják a használatát. Kézenfekvőnek gondoljuk, hogy mindig van a tartóban belőle, ezért előfordulhat, hogy lemarad a bevásárlólistáról, épp amikor már venni kellene. Mi történik, ha nem tudunk visszarohanni a boltba? Az ilyen esetekre hoztunk néhány mentőötletet.
Sós lében eltett zöldség
A só kiváló tartósító, ezért a konzerves és üveges zöldségeket sós lében teszik el, hogy sokáig elálljanak. Így alkalmasak lesznek arra, hogy sóssá tegyék a belőlük készült ételeket.
Szójaszósz
A legtöbb háztartásban lapul egy bontott üveg szójaszósz, amit nem muszáj a következő keleties fogás elkészítéséig őrizgetni. Ha só híján vagyunk, pár cseppel megfűszerezhetünk bármilyen ételt. Mellette szól még, hogy a szójaszósz a titokzatos ötödik íz, vagyis az umami jegyeit is hordozza, ezzel egy ellenállhatatlan extra ízt ad a fogásokhoz.
Sajtok
Egy adag sajttal egészen biztosan nem rontunk el semmilyen ennivalót, sőt, bizonyos fajták remek helyettesítői a sónak. Ha fűszerezés céljából adjuk az ételhez, akkor kerüljük a semleges ízűeket (pl. mozzarella), helyette részesítsük előnyben a sósabb változatokat: a parmezánt, a pecorinót és főleg a feta sajtot.
Pácolt húsok
A különféle szalámik, a szalonna vagy például a pancetta a konzervekhez hasonlóan sóval tartósított élelmiszerek, így ezek is jó ízesítői lehetnek az ételeknek. A legjobb eredmény érdekében a főzés kezdetekor pirítsuk meg ezeket, és a visszamaradt zsiradékot felhasználva folytassuk a folyamatot.
Sózott vaj
Ugyan a legtöbb receptben gyakoribb a sótlan változat, épp az étel túlzott sósságát elkerülendő, ha kifogytunk a sóból, a fűszeres verziók lesznek segítségünkre. Használjuk például az olívaolaj helyett a főzés indításakor.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.