A tapasztalt szakácsok tudják, hogy nem szabad időd és energiát pazarolni a zöldséghámozó élezésére, persze ez nem jelenti azt, hogy életlen eszközzel kellene dolgoznod. Hiszen a tompa hámozót nehezebb kezelni, balesetveszélyes és mivel vastagabban távolítja el a zöldségek és gyümölcsök héját, ezért a kukában landol a sok értékes alapanyag.
A legtöbb zöldséghámozó élezése azonban bonyolult folyamat, mivel a pengék szorosan vannak egymáshoz rögzítve. Ha mégis megpróbálod ezt a a lehetetlennek tűnő feladatot, akkor egy fémreszelővel, pontosan meghatározott szögben kell lereszelni a pengét, különben az eszköz ugyanúgy használhatatlan marad – írja a mashed.com.
A fentiek miatt szerencsére felesleges stresszelni, hiszen egy jól használható zöldséghámozó már 2 ezer forint alatt megvehető, éppen ezért jobban jársz, ha inkább kicseréled a tompa konyhai eszközt, és nem kezded el reszelgetni.
Sőt, a szakértők azt javasolják, hogy érdemes minden évben lecserélni a hámozót. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy azzal is növelheted az eszköz élettartamát, ha kézzel mosod el a hámozót és nem teszed mosogatógépbe, előbbi ugyanis sokkal kíméletesebb megoldás. Nos, neked milyen állapotban van a zöldséghámozód?
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.