Sajnos nincs arra lehetőség, hogy minden fűszernövényből frisset neveljünk a konyhakertben vagy a balkonon, erkélyen. A szárított fűszerek tökéletesen helyettesítik a frisseket, de nem mindegy, hogyan tároljuk őket. A Fanny magazin összegyűjtötte, hogy mire kell figyelnünk, hogy sokáig megőrizzék a minőségüket és a fűszertartó polc se legyen rumlis.
A szárított fűszerek ízvilágát tönkreteheti, ha erős napfény éri őket. A legjobb helyük a konyhaszekrényben vagy a spájzban van, ami nemcsak sötét, hanem hűvös is. Amennyiben ez a tárolási módszer nem megoldható, akkor tegyük őket egy zárható, nem átlátszó dobozba.
Bármiben tároljuk az ételízesítőket, ne tegyük a sütő és tűzhely közelébe vagy egyéb olyan helyre, ami a meleg miatt párát képezhet a tárolókban. Ez azért nagyon fontos, mert a nedvességtől összeáll és csomós lesz az őrlemény. Rosszabb esetben a penész is megjelenhet.
A tasakos fűszereket mindig jól zárjuk vissza! Egyrészről azért, nehogy kiszóródjanak, másrészről pedig azért, hogy ne veszítsék el az illatukat és aromájukat. Nem elég csak a tetejüket, a felbontás helyén visszahajtani, tegyünk rájuk egy ruhacsipeszt vagy fogjuk össze egy befőttes gumival.
A bontatlan szárított fűszer akár évekig is eláll hűvös és sötét helyen, viszont a felbontatottal már más a helyzet. A kinyitott zacskókat érdemes maximum négy hónapon belül elhasználni. A tasakok hátuljára írjuk rá a vásárlás dátumát, ez megkönnyíti a dolgunkat a szortírozásnál.
A boltok lakberendezési osztályán néhány ezer forintért be tudunk szerezni fűszertároló üvegcséket. Ezek nemcsak jól mutatnak, hanem légmentesen zárulnak, ami segít abban, hogy a fűszerek tovább megőrizhessék aromájukat és illatukat.
Ha az üvegcsés tárolás mellett döntünk, akkor ragasszunk rájuk szép cetliket is, amikre ráírhatjuk, hogy mit tartalmaznak. Ha nem tetszik a saját kézírásunk, akkor az internetről rendelhetünk előre elkészített címkéket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.