Mielőtt nekiállunk, tervezzük meg a helyét, és nézzünk utána, milyen növények éreznék ott jól magukat. A lakásban is vígan elvan a petrezselyem, a metélőhagyma, a zsálya, a kakukkfű, a rozmaring, a menta és a bazsalikom. A szabadban érzi jól magát a rozmaring, a levendula, a citromfű, a menta, a cickafark, a kakukkfű, a csombor (borsikafű) és a zsálya.
Többféle lehetőségünk is van beszerezni a palántákat, magokat. Az élelmiszer-áruházakban kapható kis tövekről általában csak egyszer vághatunk friss ágakat, utána már nem nagyon lehet életben tartani, ezért inkább szakáruházból szerezzük be azokat. Bár elültethetjük sima virágföldbe is, hálásak lesznek azért, ha inkább fűszernövényföldet kapnak. Mindig olyan cserepet, ládát válasszunk nekik, amiben nem áll meg a pangó víz, vagyis legyenek az alján lyukak.
Akár magról, akár palántáról kezdjük el ezeket nevelni, ültetés után alaposan öntözzük meg, és helyezzük világos helyre. Némi nap érheti, de a tűző napsugarakat nem szeretik. Néhány hetente adhatunk nekik tápoldatot vagy szerves trágyát is, de ügyeljünk az adagolásra, mindig a csomagoláson előírt mennyiséget keverjük a földjükhöz.
A lakásban tartott növényeknél ugyan nem jellemző, hogy kibújnak mellettük a gyomok, de az erkélyen, szabadban tartottaknál előfordulhat, ilyenkor szabaduljunk meg a betolakodóktól.
A lakásban tartott fűszernövények ugyanolyan hőmérsékletet kedvelnek, mint az emberek, vagyis 18-22 fok között érzik jól magukat. A huzatot ők sem kedvelik, így csak jól szigetelt ablak mellé helyezzük azokat, és a levelei még így se érjenek az üveghez.
A színükből és a méretükből láthatjuk, mikor vághatunk belőlük. Általában haragoszöld színe van a már fejlett fűszernövénynek, bár ez fajtától is függ, és 15-20 centi magasak. Az még jót is tesz neki, ha rendszeresen vágunk belőle az ételünkbe, mivel így a növény bokrosabb lesz és folyamatosan növekszik.
A hajtásokat nem csak frissen, de szárítva is felhasználhatjuk: a levágott szárakat, leveleket, terméseket akasszuk fel hűvösebb, száraz helyen. Ha már kellően kiszáradtak, akkor porítsuk vagy vágjuk össze, és tároljuk légmentesen.
A Fanny magazinban minden héten találsz hasonló cikkeket, keresd az újságárusoknál.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.