Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Praktikus

Finomak és illatosak: 5 tipp saját fűszerkerthez

Fűszernövény
Nincs annál finomabb, mint amikor friss fűszerekkel ízesítjük az ételeinket, ráadásul a konyha vagy a terasz dísze is lehet egy jól megkomponált kertecske. Mutatjuk, hogyan készíthetsz te is otthon!

Hol lesz neki a legjobb?

Mielőtt nekiállunk, tervezzük meg a helyét, és nézzünk utána, milyen növények éreznék ott jól magukat. A lakásban is vígan elvan a petrezselyem, a metélőhagyma, a zsálya, a kakukkfű, a rozmaring, a menta és a bazsalikom. A szabadban érzi jól magát a rozmaring, a levendula, a citromfű, a menta, a cickafark, a kakukkfű, a csombor (borsikafű) és a zsálya.

Először azt kell eldöntenünk, hogy kintre vagy bentre szeretnénk elültetni a fűszernövényeket. / Fotó: Shutterstock
Először azt kell eldöntenünk, hogy kintre vagy bentre szeretnénk elültetni a fűszernövényeket. / Fotó: Shutterstock

Inkább szakáruházban vegyük

Többféle lehetőségünk is van beszerezni a palántákat, magokat. Az élelmiszer-áruházakban kapható kis tövekről általában csak egyszer vághatunk friss ágakat, utána már nem nagyon lehet életben tartani, ezért inkább szakáruházból szerezzük be azokat. Bár elültethetjük sima virágföldbe is, hálásak lesznek azért, ha inkább fűszernövényföldet kapnak. Mindig olyan cserepet, ládát válasszunk nekik, amiben nem áll meg a pangó víz, vagyis legyenek az alján lyukak.

Szeretik a fényt

Akár magról, akár palántáról kezdjük el ezeket nevelni, ültetés után alaposan öntözzük meg, és helyezzük világos helyre. Némi nap érheti, de a tűző napsugarakat nem szeretik. Néhány hetente adhatunk nekik tápoldatot vagy szerves trágyát is, de ügyeljünk az adagolásra, mindig a csomagoláson előírt mennyiséget keverjük a földjükhöz.
A lakásban tartott növényeknél ugyan nem jellemző, hogy kibújnak mellettük a gyomok, de az erkélyen, szabadban tartottaknál előfordulhat, ilyenkor szabaduljunk meg a betolakodóktól.

Nem bírják a huzatot

A lakásban tartott fűszernövények ugyanolyan hőmérsékletet kedvelnek, mint az emberek, vagyis 18-22 fok között érzik jól magukat. A huzatot ők sem kedvelik, így csak jól szigetelt ablak mellé helyezzük azokat, és a levelei még így se érjenek az üveghez.

A lakásban tartott fűszernövények 18-22 fok között érzik jól magukat. /Fotó: Shutterstock
A lakásban tartott fűszernövények 18-22 fok között érzik jól magukat. /Fotó: Shutterstock

Mikor ehetünk belőle?

A színükből és a méretükből láthatjuk, mikor vághatunk belőlük. Általában haragoszöld színe van a már fejlett fűszernövénynek, bár ez fajtától is függ, és 15-20 centi magasak. Az még jót is tesz neki, ha rendszeresen vágunk belőle az ételünkbe, mivel így a növény bokrosabb lesz és folyamatosan növekszik.

A hajtásokat nem csak frissen, de szárítva is felhasználhatjuk: a levágott szárakat, leveleket, terméseket akasszuk fel hűvösebb, száraz helyen. Ha már kellően kiszáradtak, akkor porítsuk vagy vágjuk össze, és tároljuk légmentesen.

A friss fűszernövényekkel készült ételeknél nincs finomabb! / Fotó: Shutterstock
A friss fűszernövényekkel készült ételeknél nincs finomabb! / Fotó: Shutterstock

A Fanny magazinban minden héten találsz hasonló cikkeket, keresd az újságárusoknál.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.