Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Praktikus

Finomak és illatosak: 5 tipp saját fűszerkerthez

Fűszernövény
Nincs annál finomabb, mint amikor friss fűszerekkel ízesítjük az ételeinket, ráadásul a konyha vagy a terasz dísze is lehet egy jól megkomponált kertecske. Mutatjuk, hogyan készíthetsz te is otthon!

Hol lesz neki a legjobb?

Mielőtt nekiállunk, tervezzük meg a helyét, és nézzünk utána, milyen növények éreznék ott jól magukat. A lakásban is vígan elvan a petrezselyem, a metélőhagyma, a zsálya, a kakukkfű, a rozmaring, a menta és a bazsalikom. A szabadban érzi jól magát a rozmaring, a levendula, a citromfű, a menta, a cickafark, a kakukkfű, a csombor (borsikafű) és a zsálya.

Először azt kell eldöntenünk, hogy kintre vagy bentre szeretnénk elültetni a fűszernövényeket. / Fotó: Shutterstock
Először azt kell eldöntenünk, hogy kintre vagy bentre szeretnénk elültetni a fűszernövényeket. / Fotó: Shutterstock

Inkább szakáruházban vegyük

Többféle lehetőségünk is van beszerezni a palántákat, magokat. Az élelmiszer-áruházakban kapható kis tövekről általában csak egyszer vághatunk friss ágakat, utána már nem nagyon lehet életben tartani, ezért inkább szakáruházból szerezzük be azokat. Bár elültethetjük sima virágföldbe is, hálásak lesznek azért, ha inkább fűszernövényföldet kapnak. Mindig olyan cserepet, ládát válasszunk nekik, amiben nem áll meg a pangó víz, vagyis legyenek az alján lyukak.

Szeretik a fényt

Akár magról, akár palántáról kezdjük el ezeket nevelni, ültetés után alaposan öntözzük meg, és helyezzük világos helyre. Némi nap érheti, de a tűző napsugarakat nem szeretik. Néhány hetente adhatunk nekik tápoldatot vagy szerves trágyát is, de ügyeljünk az adagolásra, mindig a csomagoláson előírt mennyiséget keverjük a földjükhöz.
A lakásban tartott növényeknél ugyan nem jellemző, hogy kibújnak mellettük a gyomok, de az erkélyen, szabadban tartottaknál előfordulhat, ilyenkor szabaduljunk meg a betolakodóktól.

Nem bírják a huzatot

A lakásban tartott fűszernövények ugyanolyan hőmérsékletet kedvelnek, mint az emberek, vagyis 18-22 fok között érzik jól magukat. A huzatot ők sem kedvelik, így csak jól szigetelt ablak mellé helyezzük azokat, és a levelei még így se érjenek az üveghez.

A lakásban tartott fűszernövények 18-22 fok között érzik jól magukat. /Fotó: Shutterstock
A lakásban tartott fűszernövények 18-22 fok között érzik jól magukat. /Fotó: Shutterstock

Mikor ehetünk belőle?

A színükből és a méretükből láthatjuk, mikor vághatunk belőlük. Általában haragoszöld színe van a már fejlett fűszernövénynek, bár ez fajtától is függ, és 15-20 centi magasak. Az még jót is tesz neki, ha rendszeresen vágunk belőle az ételünkbe, mivel így a növény bokrosabb lesz és folyamatosan növekszik.

A hajtásokat nem csak frissen, de szárítva is felhasználhatjuk: a levágott szárakat, leveleket, terméseket akasszuk fel hűvösebb, száraz helyen. Ha már kellően kiszáradtak, akkor porítsuk vagy vágjuk össze, és tároljuk légmentesen.

A friss fűszernövényekkel készült ételeknél nincs finomabb! / Fotó: Shutterstock
A friss fűszernövényekkel készült ételeknél nincs finomabb! / Fotó: Shutterstock

A Fanny magazinban minden héten találsz hasonló cikkeket, keresd az újságárusoknál.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.