Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Az édesburgonya egyre népszerűbb alapanyag, hiszen számos formában felhasználható. Rendkívül finom hasábburgonya vagy püré készülhet belőle, de desszerthez is kiváló hozzávaló. Éppen ezért érdemes akár otthon is termeszteni ezt a ezerarcú zöldséget. Nézzük, hogyan!

Az édesburgonyát előnevelt palántákról termesztik, amelyek valójában a gyökérgumóból nevelt csírák. Ezeket a palántákat megveheted kertészei áruházakban, faiskolákban vagy helyi termelőktől, de te is próbálkozhatsz édesburgonya csíráztatásával. Fontos azonban tudni, hogy az édesburgonya tenyészideje hosszú, a legtöbb fajta érése 90-120 napig is eltarthat.

Az édesburgonya a meleg időjárást kedveli / Fotó: Shutterstock
Az édesburgonya a meleg időjárást kedveli / Fotó: Shutterstock

Erre figyelj az ültetés során

Az édesburgonya jó vízelvezetésű, homokos talajban érzi a legjobban magát, illetve figyelj arra, hogy napos helyre kerüljön. A termőföldhöz érdemes komposztot keverni. A palánát 3-4 héttel az utolsó tavaszi fagy után ültesd ki szabadföldbe, vagy ha a talaj már felmelegedett legalább 18 fokra, az éjszakai hőmérsékletnek pedig minimum 13 foknak kell lennie.

Lépésről, lépésre

  • Alakíts ki 15-20 cm magas és körülbelül 30 cm széles halmokat, bakhátokat.
  • A halmok közé tervezz 90 centiméternyi távolságot, hogy a növény kényelmesen tudjon terjeszkedni.
  • A palántákat meleg, borús napon ültesd ki, amikor a talaj hőmérséklete elérte a 15 fokot.
  • Olyan mélyre ültesd a palántákat, hogy a gyökereket és a szárat a föld a levelekig elfedje.
  • Ahhoz, hogy a növények jól meggyökeresedjenek öntözd a burgonyát magas foszfortartalmú folyékony műtrágyával, majd 7-10 napig vízzel.
  • A rendszeres öntözés ezután is fontos, különösen nyár közepén, a legnagyobb meleg idején.

Mikor lehet betakarítani?

A gyökérgumók kiásását akkor kell elkezdeni, amikor már elég nagyok az étkezéshez. Ez akkor a legideálisabb, amikor a levelek és a tőkék végei sárgulni kezdenek, az ültetéstől számítva ehhez nagyjából 100 napnak kell eltelnie – írja az agroforum.hu.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.