Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Praktikus

Szezonja van! Így gyűjts gombát biztonsággal

Szezonja van! Így gyűjts gombát biztonsággal /Fotó: Shutterstock
A csapadékos időjárás idén is szerencsét ígér a gombászás szerelmeseinek. Nem árt azonban néhány fontos aranyszabályt betartani gyűjtögetés közben – hívta fel a figyelmet Vidra Gyula gombaszakellenőr.

Nyakig gázolunk az őszi gombaszezonban, így a piacokon is rengeteg már az erdei gomba. Ilyenkor nem nehéz elcsábulni egy-egy finom darabért még azoknak sem, akik egyébként nem sűrűn esznek gombát. Használjuk ki a szezonját, járjuk a természetet és gombásszunk biztonsággal. A következő tippek ebben leszenek a segítségetekre, hiszen nagyon észnél kell lenni, ha magunknak gyűjtjük, a szakértőt pedig tilos kihagyni, mielőtt a konyhába kerül, ha nem vagyunk szakavatottak a témában.

A csapadékos időjárás idén is szerencsét ígér a gombászás szerelmeseinek /Fotó: Shutterstock
A csapadékos időjárás idén is szerencsét ígér a gombászás szerelmeseinek /Fotó: Shutterstock

1. Izgalmas keresgélés

Kezdő gombagyűjtőknek érdemes szakember segítségével elkezdeni a gombászást. Csatlakozhatunk tapasztalt ismerőseinkhez, bejelentkezhetünk gombásztúrára is, de beiratkozhatunk egy alapfokú gombaismereti tanfolyamra vagy akár elvégezhetünk egy gombaszakellenőri végzettséget adó képzést is.

2. Készüljünk fel

Szerezzünk be kényelmes ruházatot és lábbelit, valamint egy éles kést. Legyen nálunk zseblámpa és telefon arra az esetre, ha eltévednénk. Hasznos lehet a térképes mobil applikáció, amin be tudjuk jelölni a jó gombász helyeket, hogy legközelebb is visszataláljunk oda.

3. Tároljuk szellősen

Zacskóban vagy műanyag vödörben könnyen összetörnek és befüllednek a gombák, ezért a gyűjtéshez használjunk fonott vesszőkosarat, amit kibélelhetünk papírral vagy kendővel. Egy kartondoboz is jó szolgálatot tehet, de vigyázzunk, mert az a gombától könnyen átnedvesedhet és kiszakadhat.

4. Elraktározzák a káros anyagokat

Léteznek olyan gombák, amelyek képesek felszívni az élőhelyről származó káros nehézfémeket, ezért forgalmas utaktól, ipari és szennyezett területektől távol gyűjtsük. Ősszel a tölgy- és bükkfák mellett a fenyveseket is érdemes felkeresni, hiszen fenyő-pereszkével vagy fenyőtinóruval gazdagon megtölthetjük a kosarakat.

5. Ne legyünk telhetetlenek

Csak saját vagy családi szükségletre elegendő mennyiségű gombát gyűjtsünk, figyelembe véve a törvényi szabályozást. Az állam tulajdonában lévő nem védett erdőkben, mezőkben naponta két kilogramm gombát lehet szedni fejenként. Ha magánerdőben vagy eladási célra szednénk gombát, ahhoz már engedély szükséges.

6. Gondosan különítsük el

Az általunk nem ismert gombákból kizárólag meghatározás céljából, max. 2-3 darab példányt gyűjtsünk. Külön dobozba vagy papírzacskóba szedjük, ne tisztítsuk meg és ne vágjunk le róluk semmit, ügyeljünk arra, hogy a különleges ismertető jegyek megmaradjanak.

7. Védjük a természetet!

Csak a kifejlett, friss és egészséges példányokat szedjük le. A termőtestet válasszuk el a talajtól, csavarjuk ki a tönköt a helyéről, majd a mélyedést temessük be vagy takarjuk be avarral, hogy a szabaddá vált gombafonalak ne száradjanak ki. Ha fáról szedjük a gombát, éles késsel nyúljunk alá és vágjuk le róla.

 Használjuk ki a szezonját, járjuk a természetet és gombásszunk biztonsággal /Fotó: Shutterstock
Használjuk ki a szezonját, járjuk a természetet és gombásszunk biztonsággal /Fotó: Shutterstock

8. Vizsgáltassuk be szakellenőrrel

A kosárba került gombákat mindig vizsgáltassuk meg szakellenőrrel, és soha ne támaszkodjunk önjelölt szakértők véleményére. Gombaszakellenőrt a www.kormanyhivatal.hu oldalon találhatunk. A szezonban nagyobb településeken a piacokon ingyenes a gombavizsgálat, míg magánházaknál díj ellenében történik a vizsgálatok többsége.

9. Az életünk múlik rajta

Fontos, hogy legyen alapvető ismeretünk a legfontosabb mérgező gombákról, mindenekelőtt a gyilkos galócáról és annak közeli rokonairól. A felismert mérgező vagy étkezésre alkalmatlan gombákat hagyjuk érintetlenül, ne rúgjuk fel, ne tapossuk szét. Ezek is részei és fontos elemei a természetnek.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.