Nyakig gázolunk az őszi gombaszezonban, így a piacokon is rengeteg már az erdei gomba. Ilyenkor nem nehéz elcsábulni egy-egy finom darabért még azoknak sem, akik egyébként nem sűrűn esznek gombát. Használjuk ki a szezonját, járjuk a természetet és gombásszunk biztonsággal. A következő tippek ebben leszenek a segítségetekre, hiszen nagyon észnél kell lenni, ha magunknak gyűjtjük, a szakértőt pedig tilos kihagyni, mielőtt a konyhába kerül, ha nem vagyunk szakavatottak a témában.
Kezdő gombagyűjtőknek érdemes szakember segítségével elkezdeni a gombászást. Csatlakozhatunk tapasztalt ismerőseinkhez, bejelentkezhetünk gombásztúrára is, de beiratkozhatunk egy alapfokú gombaismereti tanfolyamra vagy akár elvégezhetünk egy gombaszakellenőri végzettséget adó képzést is.
Szerezzünk be kényelmes ruházatot és lábbelit, valamint egy éles kést. Legyen nálunk zseblámpa és telefon arra az esetre, ha eltévednénk. Hasznos lehet a térképes mobil applikáció, amin be tudjuk jelölni a jó gombász helyeket, hogy legközelebb is visszataláljunk oda.
Zacskóban vagy műanyag vödörben könnyen összetörnek és befüllednek a gombák, ezért a gyűjtéshez használjunk fonott vesszőkosarat, amit kibélelhetünk papírral vagy kendővel. Egy kartondoboz is jó szolgálatot tehet, de vigyázzunk, mert az a gombától könnyen átnedvesedhet és kiszakadhat.
Léteznek olyan gombák, amelyek képesek felszívni az élőhelyről származó káros nehézfémeket, ezért forgalmas utaktól, ipari és szennyezett területektől távol gyűjtsük. Ősszel a tölgy- és bükkfák mellett a fenyveseket is érdemes felkeresni, hiszen fenyő-pereszkével vagy fenyőtinóruval gazdagon megtölthetjük a kosarakat.
Csak saját vagy családi szükségletre elegendő mennyiségű gombát gyűjtsünk, figyelembe véve a törvényi szabályozást. Az állam tulajdonában lévő nem védett erdőkben, mezőkben naponta két kilogramm gombát lehet szedni fejenként. Ha magánerdőben vagy eladási célra szednénk gombát, ahhoz már engedély szükséges.
Az általunk nem ismert gombákból kizárólag meghatározás céljából, max. 2-3 darab példányt gyűjtsünk. Külön dobozba vagy papírzacskóba szedjük, ne tisztítsuk meg és ne vágjunk le róluk semmit, ügyeljünk arra, hogy a különleges ismertető jegyek megmaradjanak.
Csak a kifejlett, friss és egészséges példányokat szedjük le. A termőtestet válasszuk el a talajtól, csavarjuk ki a tönköt a helyéről, majd a mélyedést temessük be vagy takarjuk be avarral, hogy a szabaddá vált gombafonalak ne száradjanak ki. Ha fáról szedjük a gombát, éles késsel nyúljunk alá és vágjuk le róla.
A kosárba került gombákat mindig vizsgáltassuk meg szakellenőrrel, és soha ne támaszkodjunk önjelölt szakértők véleményére. Gombaszakellenőrt a www.kormanyhivatal.hu oldalon találhatunk. A szezonban nagyobb településeken a piacokon ingyenes a gombavizsgálat, míg magánházaknál díj ellenében történik a vizsgálatok többsége.
Fontos, hogy legyen alapvető ismeretünk a legfontosabb mérgező gombákról, mindenekelőtt a gyilkos galócáról és annak közeli rokonairól. A felismert mérgező vagy étkezésre alkalmatlan gombákat hagyjuk érintetlenül, ne rúgjuk fel, ne tapossuk szét. Ezek is részei és fontos elemei a természetnek.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.