Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Praktikus

Ez a tökéletes krumplipüré titka - ezentúl csak így fogod csinálni

A burgonyapüré nem véletlenül az egyik kedvenc köretünk: legyen szó ünnepi lakomáról vagy hétköznapi vacsoráról, gyorsan elkészíthetjük és biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinek ízleni fog.

Bármennyire is egyszerű étel a krumplipüré, sok mindenre figyelni kell a burgonya fajtájától a főzés módján át az ízesítésig. Mindezek a lépések ugyanis fontos szerepet játszanak abban, hogy ez a látszólag egyszerű köret sikertörténetet lesz, vagy esetleg a szemetesben landol. Melyek tehát a tökéletes burgonyapüré titkai? Mindent megosztunk veletek!

Nem minden krumpli jó hozzá

Ha igazán finom burgonyapürét szeretnénk készíteni, akkor – értelemszerűen – a legjobb burgonyát kell kiválasztanunk. Osztályozás alapján ez a C típusú burgonya, de a közepes keményítőtartalmú B típusú is jó lehet hozzá. Jelölés hiányában, inkább a piros héjúak közül válogassunk. Ezek ugyanis lisztes, magas keményítőtartalmú burgonyák, amelyek gyorsan főnek. (A gyors főzés lényege, hogy minél kevesebb keményítőt engedjünk ki a krumpliból, és minél könnyebb legyen a főzést követően pürésíteni.)

A krumplipüré bármennyire is egyszerű étel, igen sok dologra kell figyelni /Fotó: Shutterstock
A krumplipüré bármennyire is egyszerű étel, igen sok dologra kell figyelni /Fotó: Shutterstock

Figyeljünk a főzésre!

A krumplifőzés nagyon egyszerűnek tűnhet, de azért pár dolgot szem előtt kell tartani, hogy a krumpli keményítőtartalma ne álljon össze a vízzel.

1/ Főzhetjük a burgonyát meghámozva apró, 2-3 cm-es kockákra vágva, szeletelve, egészben vagy héjában egészben. A krumplit mindig hideg, sós vízben kezdjük el főzni. Utóbbi azért fontos, mert így többet kihozhatunk a krumpli saját ízéből, mint amikor csak széttört állapotban sózzuk; előbbi pedig azért, mert ha forró vízben kezdjük el a krumplit főzni, akkor a külső része teljesen szétfő, mire a belseje éppen csak megpuhul. A lényeg tehát, hogy sós, hideg vízben tegyük fel főni a krumplit. Ha felforrt a víz, hagyjuk, hogy lassan rotyogva főjenek át a krumplik. Ha elkészült, öntsük le a vizet róla, és tegyük vissza alacsony hőfokra, hogy a maradék víz elpárologjon. Ez csak néhány percet vesz igénybe: ekkor már nem főzzük a krumplit, csak megszabadítjuk a fölösleges nedvességtől.

2/ Sütőben sütve egészben, héjjal együtt a krumpli nem lesz vizes, a végeredmény pedgi egészen biztosan nem lesz ragacsos. Igaz, kicsit időigényesebb, mint a meghámozva főzés, de az íze és az állaga mindenért kárpótol.

Ez a tökéletes krumplipüré titka - ezentúl csak így fogod csinálni /Fotó: Shutterstock
Ez a tökéletes krumplipüré titka - ezentúl csak így fogod csinálni /Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, mivel pürésítünk...

Az igazán finom burgonyapüré krémes és lágy, nem gumiszerű és ragacsos. A leggyakoribb hiba, amit a feldolgozás során elkövethetünk az, hogy nem megfelelő eszközzel pürésítünk. Ha szeretjük a rusztikusabb pürét, ahol egy-egy darab krumplival is találkozhatunk, akkor a klasszikus krumplitörő tökéletes választás. Sőt, még villával is szépen lehet dolgozni! Ha viszont homogénebb pürére vágyunk, mindenképpen krumplinyomóval pépesítsünk. Egy nagyobb adag püré készítésénél csábító lehet a robotgép vagy a kézi mixer használata, de ezek „túldolgozzák” a krumplit.

… és az sem, mit adunk hozzá

A legtöbben úgy készítünk burgonyapürét, hogy egyszerűen hideg vajjal és tejjel (vagy tejszínnel) összekeverjük a burgonyát. Diane Morgan szakács szerint először a felmelegített vajat kell a burgonyához adni, majd utána mehet hozzá a langyos tej. A vaj felszívódik a burgonya sejtjeiben, amelyek megduzzadnak és eltávolodnak egymástól, a tej pedig ezek után fellazítja és ízesíti a burgonyát.

Érdemes kipróbálni, ha krémesebb, vajasabb ízű pürére vágyunk. A tejföl vagy az író kellemes ízvilágot kölcsönöz a pürének, de nagy különbséget nem tapasztalhatunk. Hús- vagy zöldséglevessel ellenben extra ízt adhatunk a pürének. Levesnél ügyeljünk arra, hogy mennyi extra sót adunk a krumplihoz, nehogy túl sós legyen a végeredmény!

Ez lehet az oka annak, ha nem sikerült a krumplipüré /Fotó: Shutterstock
Ez lehet az oka annak, ha nem sikerült a krumplipüré /Fotó: Shutterstock

Ízesítsünk bátran!

Nincs okunk megállni a só-bors kombónál, használjunk bátran fűszereket a még jobb ízélményhez. Mehet bele metélőhagyma, fokhagyma, bazsalikom, tárkony vagy petrezselyem – ezek mind élénk, friss ízt adnak a pürének. A sajttal soha nem tévedhetünk: a sajtkrém, a reszelt sajtok tartalmasabbá, ízletesebbé teszik a pürét. A parmezán finom sósságot, az érleltebb sajtok diós krémességet adnak a burgonyapürének.

Ha mégsem sikerülne...

Valamiért nem sikerült a krumplipüré? Mielőtt kidobnánk, próbáljuk megmenteni! Ha túl sok tejet tettünk bele, és híg lett, egyszerűen tegyük vissza a főzőlapra alacsony hőfokon, hogy a nedvesség elpárologjon. Könnyen megég, ezért gyakran keverjük meg!

Ha ragacsos lett a püré, terítsük a masszát tepsibe, és készítsünk gratint: tegyünk a tetejére néhány csepp vajat és egy kevés reszelt sajtot, szórjuk meg zsemlemorzsával és süssük ropogósra. Senki sem tudja meg, hogy igazából nem ezt akartuk készíteni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.