Kínai szezámmagos csirke
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

8 tipp, hogy igazán finom legyen a karfiol!

Nem állítjuk, hogy ez a világ legizgalmasabb zöldsége, viszont változatosan felhasználható. Próbáld ki a fortélyokat, hogy megszeresd a karfiolt vagy finomabbá tehesd a megszokott ételeidet!

Négy személy részére elegendő egy átlagosan 40-45 dkg-os fej. Tisztítsd meg és szedd apró rózsákra, mielőtt munkához látsz.

1. Párolás

Közepes tűzön pirítsd a karfiolt egy kevés olívaolajon 1 percig, majd önts rá annyi vizet a fazékban, amennyi félig ellepi. (Kb. 3 dl kell.) Letakarva forrald fel, majd főzd 8-10 percig. Közben ne emeld le a fedőt, mert kiengednéd a gőzt. Ezt a módszert alkalmazd, ha a lehető legtöbb tápanyagot meg szeretnéd őrizni a zöldségben.

2. Tepsiben sütés

A rózsákra szedett vagy felszeletelt karfiolt keverd össze egy tálban némi olívaolajjal, sóval és borssal, majd forgasd össze és hagyd pácolódni egy ideig. Végül oszlass el kikent tepsiben és süsd aranybarnára a 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt.

3. Serpenyőben sütés

Rövidebb idő alatt elkészül és finom ropogósra pirul a karfiol, ha a rózsákat még kisebb darabokra bontod vagy vékonyra szeleteled. Dobd tapadásmentes serpenyőben felhevített olajra vagy vajra, majd időnként átforgatva süsd 8-10 percig.

4. Blansírozás

Forralj fel 4 l vizet fazékban. Dobj bele egy nagy fej (kb. 50 dkg) rózsákra szedett karfiolt, főzd fedő alatt 3 percig, majd öntsd szűrőre, merítsd jeges vízbe és csepegtesd le. Ettől finom roppanós marad. Nem kell a szűrővel bajlódni, ha a karfiolrózsákat kiemelhető pároló- vagy tésztafőző betétben helyezed a fazékba, illetve a jeges vízbe.

5. Főzés

A rózsákra szedett karfiolt forrásban levő sós vízben főzd legfeljebb 4 percig. Ne főzd túl, mert veszendőbe mennek az értékes tápanyagai! Egyben is megpuhul, ha a külső leveleitől megtisztított fejet hideg sós vízben áztatod 10 percig, majd lobogó sós vízben főzöd 15-20 percig.

6. Főzőlé

Morzsolj a vízbe egy zöldségleveskockát, vagy szórj bele ételízesítő keveréket só helyett. A készítendő ételtől függően a karfiolt zöldségleves-alaplében, továbbá tejjel vagy fehérborral elkevert vízben is főzheted-párolhatod. A vízhez adott tej vagy citromlé megőrzi a rózsák fehérségét. A citromlé ráadásul a főzéskor terjengő káposztaszagot is enyhíti.

7. Fűszerezés

A karfiol klasszikus fűszere a szerecsendió. Kókusztejet és édesburgonyát tartalmazó karfiolos ételekhez jól illik a curry. Az ánizs és a kömény ellensúlyozza a puffasztó hatást. Serpenyőben vagy tepsiben sütéskor a karfiolt a só és bors mellett megbolondíthatod szezámmaggal, korianderrel, kakukkfűvel, kurkumával, csilipehellyel.

8. Nyers fogyasztás

Salátának kiváló, ha a kis karfiolrózsákat vékonyan felszeleteled, olívaolajjal és citromlével megcsepegteted, megsózod, megborsozod, majd alaposan összeforgatod. Izgalmasabb, ha uborkával házasítod.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.