Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Praktikus

Nem mindegy, mikor szeded le a szilvát, az almát a szőlőt - így válaszd meg a tökéletes időpontot!

Hamarosan a boltokba kerül a magyar csemegeszőlő /Fotó: Shutterstock
A szüretelés az érett gyümölcsök begyűjtése, betakarítása, vagyis a termesztés utolsó fázisa. Egy konkrét időpontot nehét volna meghatározni, hiszen ez számos tényezőtől függ: a növény fajtáján túl a termesztési körülményektől, a helyi klímától és attól is, hogy mire akarjuk felhasználni a termést!

Ne csak a naptárat figyeljük!

A különböző gyümölcsök különböző időpontokban érnek meg. Például a cseresznye és a meggy tavasszal, a sárga- és őszibarackot általában nyáron, júniustól augusztusig lehet szedni, az alma pedig általában ősszel érik be. A dátum helyett azonban érdemes magukat a gyümölcsöket figyelni.

A csemegeszőlőt a legtöbb esetben azonnal elfogyasztjuk (Fotó: Shutterstock)
A csemegeszőlőt a legtöbb esetben azonnal elfogyasztjuk (Fotó: Shutterstock)

Ahány szőlő, annyi időpont

A szőlőszüret időpontja a szőlőfajtától, a terület klímájától és a felhasználási céltól is függ, de főleg őszi esemény, amikor is a szőlőszemek elérnek egy optimális cukor- és savtartalmat. Aki bort készít, az nagyon ügyeljen a szüret idejének megállapítására, mert a bogyók cukortartalma és a belőlük erjesztett bor alkohol-, sav-, íz- és aromatartalma nagymértékben függ a szüret idejétől. Erről szőlőtermelő vidékeken ajánlatos a hegyközségnél tájékozódni!

utóérők: Alma, birs, naspolya

Az alma betakarítása ősszel, szeptemberben és októberben zajlik. A nyári és őszi fajtákat teljes érettségben kell leszedni, míg a téli fajtákat a biológiai érettségüket megelőző időpontban szüreteljük. Ilyen többek között a téli alma (de van téli körte is), a birs és a naspolya is, amelyeket a betakarítási érettség idején szedünk le a fákról, de csak két-három hónapos tárolás után érik el a fogyasztási érettségüket.

 Az alma színe nem mérvadó, mert vannak fajták, például a jonatán, amik az érettség előtt már színesednek, de később a méterük nagyobb lesz (Fotó: Shutterstock)
Az alma színe nem mérvadó, mert vannak fajták, például a jonatán, amik az érettség előtt már színesednek, de később a méterük nagyobb lesz (Fotó: Shutterstock)

A téli alma szedését szeptember elején kell elkezdeni, amikor a felvágott alma magjai már barnák, és a kocsány enyhe megcsavarásával a gyümölcs leválik a fáról. Az alma színe nem mérvadó, mert vannak fajták, például a jonatán, amik az érettség előtt már színesednek, de később a méterük nagyobb lesz. Ha a téli almát késve szedik le, egy idő után barna foltok jelennek meg rajta, és nem sokára ezek a gyümölcsök fogyaszhatatlanná válnak.

A birsalma és a naspolya szedését október végére is ütemezhetjük. A lehullott, érett, de nem rothadt, nem penészes gyümölcsöt érdemes összeszedni. Ne hagyjuk a fa alatt elpusztulni, mert abból cefrét lehet erjeszteni, amiből kiváló pálinka készülhet.

Így lesz tökéletes a szilvalekvár!

A szilvaszüretet általában nyár végén vagy ősz elején, augusztustól szeptemberig végzik. A szilva nem utóérő, így a besztercei és az olasz kéknél is meg kell várni a teljes érettséget, különben nem készülhet belőle jó szilvalekvár.

Akkor jó a dió, ha kireped a burok (Fotó: Shutterstock)
Akkor jó a dió, ha kireped a burok (Fotó: Shutterstock)

Dió - sorban az utolsó

A szüreti sorban utoljára marad a dió. Ezt akkor kell betakarítani, amikor a zöld burok többsége felrepedt. A nem repdteket, ha műanyag zsákba pakolják, a héjuk néhány nap múlva lefejthető.

(Forrás: Bors, borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.