Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Praktikus

Tudod, milyen gyakran kell takarítani a fagyasztót? Meg fogsz lepődni a válaszon!

A fagyasztó egyike a leghasznosabb konyhai berendezéseknek. Hosszan eltárolhatjuk a fagyóban a húsokat és a gyümölcsöket, a mirelit pizzákat és egyéb készételeket, de lefagyaszthatjuk a maradékokat is, nem beszélve a fagyikról és a jégkockákról, melyeknek szintén ott a helye.

A fagyasztót, legyen az egy kis rekesz a hűtőben, vagy különálló fagyasztószekrény, nem árt rendszeres időközönként tisztítani. Habár a fagyasztással lassítjuk, sőt megállítjuk az élelmiszerek bomlási folyamatát, ez nem jelenti azt, hogy teljesen kiiktatunk minden baktériumot vagy kórokozót. Ha nem tartjuk karban és nem tisztítjuk megfelelően a fagyót, akkor könnyen megbetegíthetjük magunkat.

Sokféle élelmiszert tárolhatunk a fagyasztóban /Fotó: Shutterstock
Sokféle élelmiszert tárolhatunk a fagyasztóban /Fotó: Shutterstock

Milyen gyakran kell takarítani a fagyasztót?

A Real Simple cikke szerint érdemes lenne évente négyszer, azaz háromhavonta kipucolni a fagyasztót.

Aki sokat használja a fagyasztóját és többféle élelmiszert tárol benne, annak szüksége is lehet a rendszeres takarításra. A fagyasztóba kerülhetnek mirelit termékek és jégkrémek, de tárolhatunk benne megmaradt készételeket, nyers húsokat és halakat is, ezek pedig hiába vannak bedobozolva vagy becsomagolva, távol a jégkockáktól, előfordulhat, hogy beszennyezik a jeget, ami a poharunkba kerül.

Ha kifolyt vagy kiborult valami a fagyasztóban, esetleg a nyers hús érintkezett a fiókkal, mindenképpen takarítsuk ki a fagyót!

Ha nyers húsokat is tartunk a fagyasztóban, érdemes rendszeresen kitakarítani /Fotó: Shutterstock
Ha nyers húsokat is tartunk a fagyasztóban, érdemes rendszeresen kitakarítani /Fotó: Shutterstock

Hogyan takarítsuk ki a fagyasztót?

Első lépésként le kell olvasztani a fagyasztót. A vastagon lerakódott jég nem tesz jót a gépnek, sőt többet is fogyaszt, ha túl jegesek a falai, a fiókjai. Ha áramtalanítottuk a gépet, vegyük ki a fiókjait és tegyünk bele a fagyóba egy tál vagy vödör forró vízet. Ez segít majd leolvasztani a jeget.

Ha sikerült a jégtől teljesen megtisztítani a fagyasztót, akkor jöhetnek a vegyszerek! A Daily Meal idézi az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium javaslatát, miszerint alaposan ki kell tisztítani a fagyasztószekrény fiókjait, falait, az ajtó belsejét és a tömítésekről sem szabad megfeledkezni.

Egy tál forró víz segít leolvasztani a fagyasztót /Fotó: Shutterstock
Egy tál forró víz segít leolvasztani a fagyasztót /Fotó: Shutterstock

A takarítás során használhatunk különféle vegyszereket vagy segítségül hívhatjuk a természetes tisztítószereket, az ecetet, a szódabikarbónát és a forró vizet is. Bármit is használunk, a legvégén alaposan öblítsünk és mossunk át mindent tiszta vízzel, nehogy vegyszermaradék kerüljön később az ételre.

A kitisztított fagyasztót és a fiókjait hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt újra bekapcsoljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.