A paprika az egyik legnépszerűbb zöldségféle hazánkban. Nem is csoda, hiszen ez az alapja a lecsónak és a töltött paprikának, valamint számos más, közkedvelt ételnek. Persze önmagában is megéri fogyasztani, mivel remek vitaminforrás, kiemelkedő C-vitamin-tartalma nyersen érvényesül legjobban. A benne lévő kapszaicin, ami a csípősségért felelős egyes fajták esetében, jó fájdalomcsillapító, sőt, az anyagcsere-működés javításában is van szerepe. Érdemes tehát minél többet fogyasztani ebből a zöldségféléből. Tippjeink segítségével akár már idén nyáron bőséges termést hozhatnak a palánták.
Mivel a paprika a meleget szereti, mindenképpen akkor ültessük ki a palántákat, amikor már vége az éjszakai fagyok időszakának, tehát május közepe-vége felé. A paprikapalántákat napos helyre tegyük, de ügyeljünk, hogy ne érje őket túlzottan a szél.
Mielőtt a paprikapalántákat kiültetjük a kertbe, gondoskodjunk a talaj lazításáról. A tápanyagértékét emelhetjük komposzttal vagy trágyázással, így biztosítva a növény fejlődését. A paprika nem kedveli a tömör talajt, ezért fontos, hogy jó vízáteresztő képességű földbe ültessük.
A palánták között hagyjunk szabadon kb. 50 centimétert, hogy elég helye legyen a paprikáknak a növekedéshez. A sorokat nagyjából 60 centis távolságban alakítsuk ki, ezzel elkerülhetjük a növény gombás fertőzését.
A paprika állandó öntözést igényel, de figyelni kell, hogy ne locsoljuk túl a palántákat. A víztöbblet ugyanis rothadásnak indítja a gyökereket, így a termés elmarad. Az a jó, ha a talaj felső rétege mindig nedves, de nem pang rajta a víz.
Gombás és vírusos fertőzések, valamint a levéltetvek lehetnek veszélyesek a paprikára. Ezek elkerüléséhez használhatunk növényvédő szereket, vagy különböző természetes praktikákat is bevethetünk. Igen hatásos, ha fűszernövényeket ültetünk a paprikák közé, a bazsalikom és a petrezselyem például távol tartják a paprikára káros rovarokat.
A paprika fajtájától függ, hogy milyen színű termésre számíthatunk. A betakarítás optimális időpontja, amikor a termés elérte a várt színt és méretet, ez fajtától függően 60–90 nap lehet. A termés betakarításakor vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a növényt, a paprikákat éles eszközzel, határozott mozdulattal vágjuk le.
Borítókép: Shutterstock
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.