Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

A tavaszi-nyári időszak igen kedvező a friss zöldség- és gyümölcskínálat szempontjából, hiszen a boltok polcai tele vannak a szezonális áruval. De még jobb, ha csak a kertbe (vagy erkélyre) kell kimennünk a saját termesztésű zöldségért. Tippekkel segítünk, hogy ez megvalósuljon.

A paprika az egyik legnépszerűbb zöldségféle hazánkban. Nem is csoda, hiszen ez az alapja a lecsónak és a töltött paprikának, valamint számos más, közkedvelt ételnek. Persze önmagában is megéri fogyasztani, mivel remek vitaminforrás, kiemelkedő C-vitamin-tartalma nyersen érvényesül legjobban. A benne lévő kapszaicin, ami a csípősségért felelős egyes fajták esetében, jó fájdalomcsillapító, sőt, az anyagcsere-működés javításában is van szerepe. Érdemes tehát minél többet fogyasztani ebből a zöldségféléből. Tippjeink segítségével akár már idén nyáron bőséges termést hozhatnak a palánták.

Bőséges termést hoznak a paprikapalánták, ha figyelünk a gondozásukra (Fotó: Shutterstock)
Bőséges termést hoznak a paprikapalánták, ha figyelünk a gondozásukra (Fotó: Shutterstock)

Mikor ültessük ki a palántákat?

Mivel a paprika a meleget szereti, mindenképpen akkor ültessük ki a palántákat, amikor már vége az éjszakai fagyok időszakának, tehát május közepe-vége felé. A paprikapalántákat napos helyre tegyük, de ügyeljünk, hogy ne érje őket túlzottan a szél.

Hogyan készítsük elő a talajt?

Mielőtt a paprikapalántákat kiültetjük a kertbe, gondoskodjunk a talaj lazításáról. A tápanyagértékét emelhetjük komposzttal vagy trágyázással, így biztosítva a növény fejlődését. A paprika nem kedveli a tömör talajt, ezért fontos, hogy jó vízáteresztő képességű földbe ültessük.

Mekkora helyet hagyjunk szabadon?

A palánták között hagyjunk szabadon kb. 50 centimétert, hogy elég helye legyen a paprikáknak a növekedéshez. A sorokat nagyjából 60 centis távolságban alakítsuk ki, ezzel elkerülhetjük a növény gombás fertőzését.

A magyar konyha kihagyhatatlan alapanyaga a paprika (Fotó: Shutterstock)
A magyar konyha kihagyhatatlan alapanyaga a paprika (Fotó: Shutterstock)

Mennyire vízre van szüksége?

A paprika állandó öntözést igényel, de figyelni kell, hogy ne locsoljuk túl a palántákat. A víztöbblet ugyanis rothadásnak indítja a gyökereket, így a termés elmarad. Az a jó, ha a talaj felső rétege mindig nedves, de nem pang rajta a víz.

Hogyan kerüljük el a betegségeket?

Gombás és vírusos fertőzések, valamint a levéltetvek lehetnek veszélyesek a paprikára. Ezek elkerüléséhez használhatunk növényvédő szereket, vagy különböző természetes praktikákat is bevethetünk. Igen hatásos, ha fűszernövényeket ültetünk a paprikák közé, a bazsalikom és a petrezselyem például távol tartják a paprikára káros rovarokat.

Mikor érkezett el az idő a betakarításhoz?

A paprika fajtájától függ, hogy milyen színű termésre számíthatunk. A betakarítás optimális időpontja, amikor a termés elérte a várt színt és méretet, ez fajtától függően 60–90 nap lehet. A termés betakarításakor vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a növényt, a paprikákat éles eszközzel, határozott mozdulattal vágjuk le.

Borítókép: Shutterstock

(Forrás)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.