Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Praktikus

Ettől a titkos hozzávalótól lesz igazán puha a pitetészta

Bár a boltban kapható konyhakész pitetésztákból is süthetünk finom desszerteket, a mi jelmondatunk, hogy a házi mindig jobb! Pláne, ha ezt a titkos hozzávalós receptet készítjük!

A pitetésztánál kevés egyszerűbb süteménytészta létezik, de sok buktatója is van az elkészítésének. Most eláruljuk, mi az, amire mindenképpen figyelni kell az összeállításnál, és egy titkos hozzávalós tippet is adunk, amitől garantáltan könnyed és puha lesz a tészta.

A sós és édes pite is akkor finom igazán, ha a tészta puha és omlós (Fotó: Shutterstock)
A sós és édes pite is akkor finom igazán, ha a tészta puha és omlós (Fotó: Shutterstock)

Pitetészta 1 × 1

Csupán néhány hozzávalóra van szükség a pitetésztához: lisztre, cukorra, sóra, vajra és vízre. Ezek megfelelő arányából mennyei omlós tészta áll össze, ha egy-két dologra odafigyelünk.

  • Liszt: A különféle lisztek közül válasszuk a süteménylisztet, mert alacsonyabb fehérjetartalmú, mint a hagyományos BL 55-ös liszt, ezért a tészta levegősebb, könnyedebb lesz.
  • Vaj: Akár valódi vajjal, akár növényi margarinnal dolgozunk, fontos, hogy hideg legyen ez az alapanyag. Ezért felhasználásig mindenképpen tartsuk behűtve. Érdemes előre felkockázni, hogy könnyebb legyen majd eldolgozni a liszttel.
  • Víz: Ahogy a vaj esetében, úgy itt is a hőmérsékleten van a hangsúly. A víz jéghideg legyen, és csak a legvégén, fokozatosan adagoljuk a többi hozzávalóhoz.
  • Eszközhasználat: Ha van rá lehetőségünk, a kezünk helyett dolgozzunk géppel, azért, hogy a hideg vaj és víz ne vegye át a kezünk melegét. A tésztát a géppel csak morzsásra dolgozzuk, azután borítsuk egy darab folpakra, és épp csak addig gyúrjuk, míg összeáll.

Amerikai almás pite: vékony tészta rengeteg töltelékkel (Fotó: Shutterstock)
Amerikai almás pite: vékony tészta rengeteg töltelékkel (Fotó: Shutterstock)

Titkos összetevő – a vodka

A víz egy részét vagy akár az egészét helyettesíthetjük hideg vodkával. A benne lévő etanol ugyanis megakadályozza, hogy a lisztben lévő glutén a vajhoz kötődjön, így a tészta állaga könnyedebb, lágyabb lesz. Az alkohol sütés közben elpárolog, így az ízt nem befolyásolja, és autóba is nyugodtan ülhetünk egy szelet sütemény után.

A hozzávalókon felül fontos lépés még a pihentetés. A fenti tippeket bemutató videóban az is jól látszik, hogy nemcsak a tésztagombócot kell pihentetni, hanem a sütőformába egyengetett pitealapot is.

A legjobb sós és édes pitereceptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.