Babgulyás
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Körömpörkölt csülökkel
Zsemlegombóc
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba
Epres blondie
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Praktikus

Ettől a titkos hozzávalótól lesz igazán puha a pitetészta

Bár a boltban kapható konyhakész pitetésztákból is süthetünk finom desszerteket, a mi jelmondatunk, hogy a házi mindig jobb! Pláne, ha ezt a titkos hozzávalós receptet készítjük!

A pitetésztánál kevés egyszerűbb süteménytészta létezik, de sok buktatója is van az elkészítésének. Most eláruljuk, mi az, amire mindenképpen figyelni kell az összeállításnál, és egy titkos hozzávalós tippet is adunk, amitől garantáltan könnyed és puha lesz a tészta.

A sós és édes pite is akkor finom igazán, ha a tészta puha és omlós (Fotó: Shutterstock)
A sós és édes pite is akkor finom igazán, ha a tészta puha és omlós (Fotó: Shutterstock)

Pitetészta 1 × 1

Csupán néhány hozzávalóra van szükség a pitetésztához: lisztre, cukorra, sóra, vajra és vízre. Ezek megfelelő arányából mennyei omlós tészta áll össze, ha egy-két dologra odafigyelünk.

  • Liszt: A különféle lisztek közül válasszuk a süteménylisztet, mert alacsonyabb fehérjetartalmú, mint a hagyományos BL 55-ös liszt, ezért a tészta levegősebb, könnyedebb lesz.
  • Vaj: Akár valódi vajjal, akár növényi margarinnal dolgozunk, fontos, hogy hideg legyen ez az alapanyag. Ezért felhasználásig mindenképpen tartsuk behűtve. Érdemes előre felkockázni, hogy könnyebb legyen majd eldolgozni a liszttel.
  • Víz: Ahogy a vaj esetében, úgy itt is a hőmérsékleten van a hangsúly. A víz jéghideg legyen, és csak a legvégén, fokozatosan adagoljuk a többi hozzávalóhoz.
  • Eszközhasználat: Ha van rá lehetőségünk, a kezünk helyett dolgozzunk géppel, azért, hogy a hideg vaj és víz ne vegye át a kezünk melegét. A tésztát a géppel csak morzsásra dolgozzuk, azután borítsuk egy darab folpakra, és épp csak addig gyúrjuk, míg összeáll.

Amerikai almás pite: vékony tészta rengeteg töltelékkel (Fotó: Shutterstock)
Amerikai almás pite: vékony tészta rengeteg töltelékkel (Fotó: Shutterstock)

Titkos összetevő – a vodka

A víz egy részét vagy akár az egészét helyettesíthetjük hideg vodkával. A benne lévő etanol ugyanis megakadályozza, hogy a lisztben lévő glutén a vajhoz kötődjön, így a tészta állaga könnyedebb, lágyabb lesz. Az alkohol sütés közben elpárolog, így az ízt nem befolyásolja, és autóba is nyugodtan ülhetünk egy szelet sütemény után.

A hozzávalókon felül fontos lépés még a pihentetés. A fenti tippeket bemutató videóban az is jól látszik, hogy nemcsak a tésztagombócot kell pihentetni, hanem a sütőformába egyengetett pitealapot is.

A legjobb sós és édes pitereceptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.