Ezeket a sokoldalú, több méretben kapható kis zacskókat általában tárolásra használjuk, de valójában számos módon könnyíthetik meg a konyhai feladatokat. A legjobb, hogy leegyszerűsíthetik a munkát úgy, hogy használatukkal kevesebbet kell mosogatunk, miközben a keletkező műanyaghulladék miatt sem kell aggódunk, hiszen ezek a zacskók könnyen elöblíthetők és újrafelhasználhatók. Cikkünkből kiderül, milyen lehetőségek rejlenek ezekben a tasakokban.
Meglepődtél? Itt az idő, hogy kipróbáld ezt a módszert, ha gyorsan szeretnél finom, egészséges reggelit készíteni! Először melegíts egy nagyobb lábasba vizet. Önts 2-3 darab tojást a zacskóba, sózd és borsozd meg ízlés szerint, majd zárd le a zacskót úgy, hogy a levegőt óvatosan kinyomod belőle. Alaposan rázd össze, majd nyisd ki a zacskót, és mehet bele finomra vágott hagyma vagy paprika, brokkoli, répa, reszelt sajt stb. Zárd újra le a zacskót, majd tedd bele a forrásban lévő vízbe. 10-15 perc alatt elkészül az étel, amit könnyedén ki tudsz csúsztatni a zacskóból. A módszer előnye, hogy több, különböző ízesítésű omlettet is el tudsz készíteni egyszerre, ráadásul előre is elkészítheted és a hűtőben tárolhatod a keverékeket.
Ki szereti elmosogatni a fűszeres, olajos edényt, amiben a hús pácolódott? Ezzel a módszerrel megúszhatod ezt a kellemetlen feladatot, hiszen a pácot közvetlenül a zacskóban keverheted: először tedd a zacskóba a pác hozzávalóit, zárd le a tasakot, majd alaposan rázd össze! Ezután mehet bele a hús, hal, tofu és alaposan gyurmázd át a kezeddel. Tárold a hűtőbe a kívánt ideig, majd egyszerűen vedd ki a húst, halat vagy zöldséget a zacskóból, és tetszés szerint süsd meg a sütőben, egy serpenyőben vagy a grillen.
Zseniális, problémamentes technika, amely segít megőrizni a zöldségek tápanyagtartalmát, színét és ízét. Ráadásul minimális felszerelést igényel, ami nem elhanyagolható szempont. Első lépésként aprítsd fel a zöldségeket (borkkolit, karfiolt, sárgarépát, zöldbabot stb.), tedd bele a zacskóba és zárd le úgy, hogy egy apró rést hagysz, amin a gőz távozik majd. Tedd be a zacskót a mikróba, és magas fokozaton melegítsd kb. 3-4 percig. Óvatosan bontsd ki a tasakot, mert a forró gőz megégetheti a kezed!
Ha nincs kedved elővenni a késes aprítót vagy a darálót, tedd a kekszet vagy a diót (mandulát, pisztáciát stb.) egy simítózáras tasakba, zárd le – ügyelve arra, hogy az összes levegőt kipréseld a zacskóból, nehogy szétdurranjon –, majd egy sodrófával, húsklopfolóval vagy egy nehezebb serpenyő aljával törd össze a zacskó tartalmát.
A konyhai mérleg a precíz főzés és sütés nélkülözhetetlen eszköze, ám sajnos a ragadós, zsíros összetevők mérésekor könnyen szennyeződik. Itt jön a képbe a simítózáras tasak, amely egyszerű megoldást kínál a megelőzésre: egyszerűen húzd a tasakot a mérlegre, zárd le és már kész is a védő burkolat. Miután végeztél, kidobhatod a zacskót, vagy könnyedén letörölheted – ezzel a módszerrel megkímélheted magad a mérleg csutakolásától, ami általában nem bírja a vizet...
Az olvasztott csokoládéval borított tálat köztudottan nehéz megtisztítani, de szerencsére a csokoládét egy szendvicszacskóban elég könnyű megolvasztani. Vágd a csokit apró darabokra, tedd a zacskóba és zárd le. A csokoládé olvasztására kétféle technika közül választhatsz. A csokoládéval töltött zacskót egyszerűen behelyezheted a mikrohullámú sütőbe, és 30 másodperces melegítésekkel felolvaszthatod, vagy a lezárt zacskót néhány percre enyhén forrásban lévő vízbe helyezheted. Mindkét módszerrel gyönyörű sima lesz az olvasztott csokoládé.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.