Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Praktikus

Elképesztő trükk! Ezzel a konyhai eszközzel pikpakk leszárazod a zöldfűszereket

fűszernövények /Fotó: Shutterstock
Titokban te is csak azért használsz szárított zöldfűszereket, mert nincs türelmed a friss levek eltávolításához a szárról? Akkor mutatjuk a legtutibb módszert, hogy mindig zsenge fűszerek kerüljenek az ételbe!

A zöldfűszerek igencsak egészséges ízesítői az ételeinknek, mégsem használjuk őket kellőképpen széles körben. Vagy ha elő is kerül a főzéskor, szinte garantált, hogy mindenki a kézenfekvőbb megoldáshoz nyúl: a szárított változathoz. Ennek hátterében állhat, hogy a tasakos fűszereket olyan egyszerű használni, míg a frissek esetében egy örökkévalóságig tart, mire az apró leveleket egyesével leszedegetjük a szárról. Pedig számos előnye van, ha friss fűszereket használunk, és most azt is megmutatjuk, hogyan ússzuk meg a szárazással járó macerát.

A zöldfűszerek nem hiányozhatnak a konyhából (Fotó: Shutterstock)
A zöldfűszerek nem hiányozhatnak a konyhából (Fotó: Shutterstock)

Vitaminok és klorofill

A zöld növények, így a fűszerek is, sokféle vitaminban gazdagok, de C-vitamin-tartalmuk a legkiemelkedőbb. Ez azonban a főzés során elvész, így ha friss fűszerekkel dolgozunk, általában érdemes azt a folyamat végén, vagy akár csak tálaláskor hozzáadni az ételhez.
Emellett a zöldek színéért felelős pigment, a klorofill is megtalálható bennük, mely a napfény éltető energiájával jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. Például méregtelenít, tisztítja a vért, csökkenti az étvágyat (helló, diétázók!), antioxidáns hatású – csak hogy néhányat említsünk.

Így szárazd le könnyedén

A népszerű videós közösségimédia-felületen bukkantunk arra a trükkre, amit mindenkinek ismernie kell. Nincs szükség másra, mint egy sajtreszelőre, aminek a lyukain áthúzva a fűszerágat a levelek könnyedén leválnak, a szár pedig csupasz marad. Nézd csak!

@recipes We're never going back to the original way #lifehack #viral #recipes #health ♬ original sound - Viral Recipes

Mihez mi illik?

Ha most te is eldöntötted, hogy ezentúl csak a friss fűszerek jöhetnek szóba, segítünk kicsit, melyik ételhez milyen fajtát válassz.

  • Levesekhez: bazsalikom, babérlevél, metélőhagyma, koriander, kapor, majoránna, petrezselyem, oregánó, rozmaring, zsálya, tárkony, kakukkfű
  • Salátákhoz: bazsalikom, metélőhagyma, kapor, petrezselyem, tárkony, kakukkfű
  • Paradicsomos fogásokhoz: bazsalikom, majoránna, oregánó, rozmaring
  • Húsokhoz: bazsalikom, babérlevél, metélőhagyma, majoránna, oregánó, rozmaring, zsálya, tárkony, kakukkfű
  • Desszertekhez: koriander, kapor, citromfű, menta, rozmaring

Az alábbi receptek mindegyikét a zöldfűszer teszi különlegessé. Próbáld ki őket, remek alkalom, hogy teszteld a fenti praktikát!

Olasz bruschetta >>>

Eredeti olasz bruschetta (Fotó: Mindmegette)
Eredeti olasz bruschetta (Fotó: Mindmegette)

Töltött tök >>>

Töltött tök (Fotó: Mindmegette)
Töltött tök (Fotó: Mindmegette)

Mentás sárgabarack-krémleves >>>

Sárgabarack-krémleves mentával (Fotó: Móricz István – Mindmegette)
Sárgabarack-krémleves mentával (Fotó: Móricz István – Mindmegette)

Pestós tészta >>>

Pestós tészta (Fotó: Mindmegette)
Pestós tészta (Fotó: Mindmegette)

Klasszikus falafel >>>

Falafel (Fotó: Móricz István – Mindmegette)
Falafel (Fotó: Móricz István – Mindmegette)

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.