Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Babgulyás
Epres blondie
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csupacsokis brownie
Zsemlegombóc
Hagymás rostélyos
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Promóció

Ezért fontos, hogy a fiatalok fogyasszanak tejet!

tej
A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) rejtenek, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van.
Kiknek fontos különösen a tej?

A gyermekek és a fiatalok számára azért is nagyon fontos a mindennapi tejfogyasztás, mert csontjaink későbbi épségét az addig a csontokban elraktározódott kalcium mennyiség határozza meg. Kalcium van a gabonafélékben, zöldség félékben és gyümölcsökben, valamint a húsokban is, de jóval kevesebb, mint a tejben és tejtermékekben. Emellett a tej a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges szinte valamennyi tápanyagot tartalmazza.

Mivel a kalcium csontokba való beépülése nagyjából 25 éves korban fejeződik be ezen életkor alatt nagyon fontos a rendszeres kalciumbevitelről való gondoskodás. Mivel az ún. "csúcscsonttömeg" kialakulása fiatalkorban történik, csúcscsonttömeg akkor lesz elegendő, ha a gyermek kalcium és D-vitamin ellátottsága megfelelő, azaz sok tejet és tejterméket fogyaszt. A D-vitamin a kalcium bélcsatornából történő felszívódását és a csontokba történő beépülését szabályozza. Hatását a csontosodást irányító egyéb hormonokkal (mellékpajzsmirigy hormonja) és vitaminokkal (A, C, E) együtt fejti ki. Köztudottan az ember bőrében lévő előanyagokból is keletkezik D-vitamin a nap ibolyántúli sugarainak a hatására, ezért fontos, hogy gyermekeink minél többet tartózkodjanak a szabad levegőn!

Megjegyzendő még, hogy a mozgásszegény életmód, a számítógéphez nőtt ifjúság körében ugyanúgy elősegíti a későbbi csontritkulást, mint a kalcium- és D-vitaminhiányos táplálkozás, ezért a sportos életvitel elsajátításával is sokat tehetünk egyészségünk megőrzéséért, gyermekeink egészségéért.

De sokan laktózérzékenyek…

Természetesen laktózérzékenyként sem kell lemondanod az egészségvédő anyagok tárházáról, manapság szinte minden tejtermék elérhető laktózmentes változatban is.

Mit ad még a tej?

A tejfogyasztás növekedése hozzájárul az egészséges táplálkozás elterjesztéséhez, és az ágazatban meglévő munkahelyek megtartásához is. A tejágazatban foglalkoztatottak biztos megélhetése hozzájárul az ágazat sikeréhez, összességében a bruttó hazai össztermék növekedéséhez is.

Végül, de nem utolsósorban, hogyan lenne tej nélkül túrógombóc, vaníliafagyi, palacsinta vagy madártej?

Tejfogyasztási adatok

A világban a finnek fogyasztják a legtöbb tejet utánuk a hollandok, majd a svédek következnek. A magyar lakosság tejfogyasztási szokása a középmezőny végén található, fele annyi tejet sem iszunk, mint az élenjárók, pedig a magyarok több mint háromnegyede saját bevallása szerint igen-igen kedveli és hetente átlagosan négy alkalommal issza is a tejet.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.