Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) tartalmaznak, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van.

Egy pohár zsírszegény tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – mivel éppen az alacsony kálciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik igen fontos kockázati tényezője.

A szervezet első számú kálciumforrása a tej. Mivel szervezetünk nem termel kálciumot, a szükséges napi 1000-1200 milligram bevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk. Erre a tej a legideálisabb, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.

A tejben optimális és jól emészthető formában található meg a fehérje, a tejzsír, a tejcukor, a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin, az A-, B1-, B2- és B12-vitamin, a foszfor, a magnézium és a cink.

A tej fogyasztása az alvászavar elleni is hatékony, mivel magas az alváshormon, melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális „gyógy” tej is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését.

Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri problémák miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásának kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.

Egy 22 éven át tartó japán vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a tejivóknál ötven százalékkal kevesebb az agyvérzés, de emellett pozitívan hat a vérnyomás csökkentésére, és a HDL- azaz a jó koleszterin szint növelésére is.

A jelenlegi, átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az ideális mennyiség a napi a fél liter tej, vagy azzal egyenértékű
tejtermék elfogyasztása lenne.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a tejet fogyasztó gyerekek 40 százalékkal kisebb eséllyel lesznek felnőttkorukban bélrákosok, s az 55 évnél idősebb nők esetében 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő, mint a kalciumot fogyasztó vizsgált csoport esetében. Akiknek tejcukor érzékenységük van, azoknak érdemes alternatív megoldásokban gondolkodni. A legtöbb tejtermék már laktózmentes változatban is megtalálható a boltok polcain, így laktózérzékenység esetén sem kell lemondani a tejtermékek pozitív élettani hatásairól. Enyhébb intolerancia esetén megpróbálhatják a savanyított, fermentált termékeket (joghurt, kefir, aludttej), amelyekben a tejcukor egy része lebomlik a fermentálás során. Érdemes kipróbálni a keménysajtokat is, ezekben ugyanis még a tejnél is magasabb arányban található meg az értékes kalcium, Mindezeken túl lehetőség van a szakorvos által felírt enzim készítmény használatára is, amely a tejhez hozzáadva lebontja a tejcukrot még a bögrében, elfogyasztás előtt.

Még több információ >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.