Elkészítés: Először elkészítjük a tésztát: gyors mozdulatokkal összekeverjük a lisztet, a mákot, a cukrot, majd hozzáadjuk a vajat, összemorzsáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, és kemény, egynemű tésztává gyúrjuk. Ha nagyon morzsás, mehet hozzá 1-2 evőkanál víz és tejföl. A tésztát fóliába csomagoljuk és 1/2-1 órára a hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket: A cukor nagy részét egy vastag falú (sütőbe tehető) serpenyőbe szórjuk, és közepes hőmérsékleten hevíteni kezdjük. 1-2 perccel később rádobjuk a vajat is, de ügyeljünk rá, hogy a cukor ne égjen meg! (Ebben az edényben sül majd a torta is!) Folyamatosan keverjük. Karamellizáljuk a cukrot, de csak annyira, hogy halványbarna legyen. Ha elkészült, beleforgatjuk az áfonyát is.
Az egészet kb. 5 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, vagy kis lángon tovább főzzük-dinszteljük, hogy a karamelldarabok szétolvadjanak. Mikor az áfonya puhulni kezd, és ereszt egy kis nedvességet, kivesszük a sütőből, és rászórjuk a maradék cukrot. Rámorzsoljuk a maradék vajat is.
Közben kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy befedhessük vele a gyümölcsöt, azaz a sütőforma méreténél kicsit nagyobbra. Csak az oldalaknál toljuk le a tésztát, ne nyomkodjuk rá az áfonyára.
A forró sütőbe visszatoljuk az edényt, és addig sütjük, míg a tészta aranybarna lesz (kb. 20-30 perc). Miután kivettük a sütőből, pihentetjük legalább 5 percig.
Ezután egy nagyobb hőálló tálat/tányért a sütőformára helyezünk, majd nagyon óvatosan kifordítjuk a süteményt, így tálaláskor a gyümölcs lesz felül, a tészta pedig alul.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.