Elkészítés: Először elkészítjük a tésztát: gyors mozdulatokkal összekeverjük a lisztet, a mákot, a cukrot, majd hozzáadjuk a vajat, összemorzsáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, és kemény, egynemű tésztává gyúrjuk. Ha nagyon morzsás, mehet hozzá 1-2 evőkanál víz és tejföl. A tésztát fóliába csomagoljuk és 1/2-1 órára a hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket: A cukor nagy részét egy vastag falú (sütőbe tehető) serpenyőbe szórjuk, és közepes hőmérsékleten hevíteni kezdjük. 1-2 perccel később rádobjuk a vajat is, de ügyeljünk rá, hogy a cukor ne égjen meg! (Ebben az edényben sül majd a torta is!) Folyamatosan keverjük. Karamellizáljuk a cukrot, de csak annyira, hogy halványbarna legyen. Ha elkészült, beleforgatjuk az áfonyát is.
Az egészet kb. 5 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, vagy kis lángon tovább főzzük-dinszteljük, hogy a karamelldarabok szétolvadjanak. Mikor az áfonya puhulni kezd, és ereszt egy kis nedvességet, kivesszük a sütőből, és rászórjuk a maradék cukrot. Rámorzsoljuk a maradék vajat is.
Közben kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy befedhessük vele a gyümölcsöt, azaz a sütőforma méreténél kicsit nagyobbra. Csak az oldalaknál toljuk le a tésztát, ne nyomkodjuk rá az áfonyára.
A forró sütőbe visszatoljuk az edényt, és addig sütjük, míg a tészta aranybarna lesz (kb. 20-30 perc). Miután kivettük a sütőből, pihentetjük legalább 5 percig.
Ezután egy nagyobb hőálló tálat/tányért a sütőformára helyezünk, majd nagyon óvatosan kifordítjuk a süteményt, így tálaláskor a gyümölcs lesz felül, a tészta pedig alul.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.