Elkészítés: Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet csak a tésztába tölteni. Ehhez az almákat meghámozzuk, majd negyedeljük. Ezután a magházat eltávolítjuk, és apróra feldaraboljuk. 1/2 citrom levét ráfacsarjuk, majd jól összekeverjük.
Egy serpenyőbe tesszük a feldarabolt almát, majd hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt és a mandulalikőrt, majd lassú tűzön kevergetve felforraljuk, 1-2 percig főzzük. A pudingport simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához öntjük. 2-3 percig kevergetve besűrítjük. Végül teljesen kihűtjük!!!!!!! Ameddig az almás töltelék kihűl, el lehet készíteni a tésztát.
Egy tálba beletesszük a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.
Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtjuk, majd 10-12 egyenlő részre elosztjuk a tésztát.
A tojást kettéválasztjuk, majd a fehérjét kissé villával felverjük, és megkenjük vele a tésztalapok szegélyét.
A tésztalapok egyik felére kanalazzuk a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágjuk (ettől lesz rácsos a teteje) . Ezután a berácsozott tésztát ráhajtjuk a töltelékre. A széleit jól lenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük a párnácskákat. Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél, 160 fokon 20 percig sütöttem).
Tálalás előtt langyosra hűtjük, majd a tetejét porcukorral megszórjuk.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.