Elkészítés: Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet csak a tésztába tölteni. Ehhez az almákat meghámozzuk, majd negyedeljük. Ezután a magházat eltávolítjuk, és apróra feldaraboljuk. 1/2 citrom levét ráfacsarjuk, majd jól összekeverjük.
Egy serpenyőbe tesszük a feldarabolt almát, majd hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt és a mandulalikőrt, majd lassú tűzön kevergetve felforraljuk, 1-2 percig főzzük. A pudingport simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához öntjük. 2-3 percig kevergetve besűrítjük. Végül teljesen kihűtjük!!!!!!! Ameddig az almás töltelék kihűl, el lehet készíteni a tésztát.
Egy tálba beletesszük a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.
Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtjuk, majd 10-12 egyenlő részre elosztjuk a tésztát.
A tojást kettéválasztjuk, majd a fehérjét kissé villával felverjük, és megkenjük vele a tésztalapok szegélyét.
A tésztalapok egyik felére kanalazzuk a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágjuk (ettől lesz rácsos a teteje) . Ezután a berácsozott tésztát ráhajtjuk a töltelékre. A széleit jól lenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük a párnácskákat. Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél, 160 fokon 20 percig sütöttem).
Tálalás előtt langyosra hűtjük, majd a tetejét porcukorral megszórjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.