Elkészítés: Emlékeztek még rá?? A barátságkenyér nagyon finom volt, gyerekként sokat sütöttünk, és az osztályban osztogattuk az adagokat. Kóstold meg újra!
A kovász így készül: Egy nagy tálban összekeverünk 1 csésze lisztet, 1 csésze cukrot és 1 csésze langyos tejet . Amikor már teljesen sima, a föloldott élesztőt is hozzáadjuk. A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk, és ezt a kovászt szobahőmérsékleten!!! érleljük 4 napon át, közben mindennap egyszer jól átkeverjük. Azután az 5. napon 1 csésze lisztet, 1 csésze cukrot és 1 csésze tejet keverünk hozzá. A 6., 7., 8. és 9. napon csak jól át kell keverni. A 10. napon ismég hozzákeverünk 1-1 csésze tejet, lisztet és cukrot. Ezzel kész az alaptészta. Ebből kiveszünk 2,5 decit, és ezt használjuk a továbbiakban a barátságkenyér készítéséhez.
A maradék tésztát csészényi mennyiségekre osztva mélyhűthetjük, bármikor elővehető, vagy el is osztogathatjuk, mivel ez a barátságkenyér lényege. :) :)
A barátságkenyér hozzávalóit (1 csésze alaptészta, 2/3 csésze (1,65 dl) étolaj, 2 csésze (5 dl) finomliszt, 1 csésze (2,5 dl) cukor, 3 tojás, 1-1 mokkáskanál sütőpor, szódabikarbóna, só, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál vaníliaaroma, ami még mehet bele: 2,5 dl dió-mogyoró-mandula, apróra vágott aszalt gyümölcs, csoki) alaposan elkeverjük. Kivajazott, lisztezett formában sütjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon kell sütni kb. 55 percig. Muffinformában is lehet sütni, ekkor kb. 20 perc alatt sül meg. Érdemes nekiállni, mert nagyon finom, és rengeteg süti készül belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.