A diós kalács elkészítéséhez élesztőt futtassuk fel pár perc alatt kb. 1,5 dl cukros, langyos tejben. A kétféle lisztet, a sikért, az eritritet és a sót keverjük össze. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A keverőtálba öntsük bele a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a maradék langyos tejet, majd szitáljuk hozzá a lisztes keveréket. Ezután kezdjük el a robotgép dagasztókarjával megdagasztani a tésztát, majd pár perc után csorgassuk hozzá a felolvasztott vajat, és addig dagasszuk, míg egy teljesen sima tésztát kapunk. (Én még kézzel is átdagasztom.)
A kelesztőtálat lisztezzük ki, helyezzük bele a megdagasztott tésztát, majd langyos helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A töltelék elkészítéséhez a darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, és keverjünk hozzá annyi tejet hogy egy kenhető, de nem túl lágy masszát kapjunk.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastag, téglalap alakúra. A kinyújtott tésztára ezután egyenletesen kenjük rá a diós tölteléket, majd tekerjük fel.
A formát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a kalácsot (ízlés szerint zsírozhatjuk és lisztezhetjük is a formát). Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és szintén langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra.
Az újrakelesztett tésztát ezután kenjük le a tojássárgával. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon 30 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
Megjegyzés
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk. A tésztája annak ellenére hogy teljes kiőrlésű liszttel készült könnyű, és foszlós.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.