Elkészítés: A darált diót keverjük össze a mézzel, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a mazsolával és ízlés szerint fahéjjal.
A körtéket vágjuk félbe, majd vágjuk ki a magházukat. Ezután alaposan csepegtessük meg a citromlével, nehogy megbarnuljanak.
Az előnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírból, majd vágjuk fel 4 akkora darabra, hogy befedje majd a félbevágott körtéket (természetesen annyi darabra vágjuk fel, amennyi felezett körténk van!).
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A félbevágott körték magházának a helyébe kanalazzuk bele a diós-mazsolás töltelék, majd a megtöltött felükkel lefelé fordítsuk rá a sütőpapírra (egymástól kicsit távolabb legyenek a körték). Ezután szórjuk meg vaníliás cukorral és ízlés szerint fahéjjal, majd takarjuk le a leveles tésztával. Tenyerünkkel kicsit lapogassuk rá a tésztát a körtékre, majd éles késsel (vagy derelyevágóval) vágjuk körbe, hogy formásak legyenek. Ezután éles késsel több helyen vágjuk be a tésztát, hogy sütés közben a gőz el tudjon távozni.
Az egész tojást villával kicsit verjük fel, majd kenjük le vele a tészta tetejét. Ezután szórjuk meg a maradék vaníliás cukorral.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem). A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt egy spatulát toljunk a körték alá, majd óvatosan, a töltelékkel együtt helyezzük rá a tányérokra. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.