Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Zsemlegombóc
Hagymás rostélyos
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
Mákos guba
Finomfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Emeletes ebéd recept
recept
Bonyolult

Emeletes ebéd

90 perc
0 adag
Átlagos
4
2006. 03. 24.

Elkészítés

Elkészítés: Ezt az ételt ilyen módon csak speciális edényben lehet főzni, ahol a főzőedényeket egymásra téve tudjuk az ételt elkészíteni.

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd beletesszük az alsó lábosba. A húst felszeleteljük, és a hagymára rakjuk. A fokhagymát lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk, és a húshoz adjuk. Megszórjuk sóval, borssal, rozmaringgal és gyömbérrel, majd félretesszük.

A kenyeret felkockázzuk, és pár pillanatra vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. Egy edényben szétnyomkodjuk, hozzákeverjük a három egész tojást, a kurkumát, sózzuk, majd a finomra aprított petrezselyemzöldet is belekeverjük. Jól eldolgozzuk, s ha túl ragacsos lenne, még adunk hozzá kenyeret. Olyan kemény legyen, hogy kézzel formázni tudjuk.

Az előzőleg félretett húsos edényre feltesszük a lyukacsos betétet, majd a kenyérmasszából vizes kézzel gombócokat formázunk, és a rácsra rakjuk. Tehetjük több sorba is, de arra ügyeljünk, hogy párolódáskor megdagad, és ne tömje el a lyukakat.

Lefedjük, s a tűzhelyen közepes fokozatra tesszük. Amikor a fedőn lévő hőmérő elérte a 100 C fokot, takarékra/minimum fokozatra állítjuk a tüzet, s még további 20 percig hagyjuk főni az ételt. Ezután lekapcsoljuk a hőt, és várunk, míg kb. 60 C fokra hűl. Ekkor levesszük a felső edényt, s félre rakjuk. A húst kiszedjük a keletkezett szaftból, majd a tejfölben elkeverjük a mustárt és a lisztet, s újra bekapcsolva a tűzhelyet alaposan beforraljuk a mártást (ez kb. 5-10 perc), melyet ezúttal folyamatosan keverünk, hogy ne csomósodjon össze. Visszahelyezzük a hússzeleteket a szószba, s a felső pároló részt is rárakjuk, majd a tűzhelyet kikapcsoljuk. Míg megterítünk, pont elkészül.

Megjegyzés
Bonyolultnak tűnik, de valójában a hústól függően 1-1,5 óra alatt készen van, s gyakorlatilag nem kell hozzányúlni, nem kell keverni, semmi dolgunk sincs vele. Egyszerűen hagyni kell a tűzhelyen. Semmiféle zsiradékra vagy vízre nincs szükség a főzéshez, a keletkező gőz az, ami megpárolja a húst és a második szinten lévő gombócokat is. Egyik étel nem veszi át a másik ízét vagy illatát. Minimális ételillat keletkezik a főzés során a konyhában, mely egy nehezen szellőztethető helyiségben kifejezetten előnyös. Természetesen akinek nincs ilyen edénye, a fenti ételt hagyományos módon is elkészítheti, ekkor azonban a húshoz kevés olajat és vizet kell adni, a gombócokat pedig vízben kell kifőzni. A receptet Taci küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

4 / 5

2 értékelés

Ajánljuk még

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Hasonló receptek

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.01.17.

Vietnámi tavaszi tekercs recept
Recept
Rafinált

Vietnámi tavaszi tekercs

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

|

2024.12.09.

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2024.11.21.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.