Elkészítés: A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk. A sütőtepsit (kb. 30×40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 10 dkg finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta). A tojássárgákat habosra keverjük 5 dkg cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kávéskanál) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot, és kemény, fényes habbá verjük. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel, sütőporral összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük. A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.
Közben meghintünk porcukorral egy - a tepsinél valamivel nagyobb - konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mindezt gyorsan tesszük, különben hamar kiszárad a tészta és törékeny lesz), hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a tölteléket. A meggybefőttet leszűrjük (2,5 dl volt a lé), levéből 6 evőkanálnyit simára keverünk az étkezési keményítővel, a maradékot 2 evőkanál cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk kb. 1 perc alatt. Beletesszük a meggyet, és hagyjuk kihűlni.
Egy kb. 1 liter űrtartalmú, 30 cm hosszú őzgerincformát kibélelünk fóliával. A tésztát formára szabjuk: a rövidebb oldalával párhuzamosan vágunk belőle egy kb. 18x30 cm-es és egy 11x30 cm-es téglalapot. A nagyobbik lapot a formába hajlítjuk-fektetjük, és meglocsoljuk a cseresznyepálinkával. 1,5 dl tejszínt 2 kávéskanál cukorral és a habfixálóval kemény habbá verünk, majd a tészta aljára kenjük, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a tetejére simítjuk a meggyes masszát, befedjük a kisebbik lappal (könnyedén rá is nyomkodjuk), visszahajtjuk rá a fóliát, és legalább 3 órára behűtjük.
Következik a díszítés. A csokoládétáblát élére állítjuk, és burgonyahámozóval vékony forgácsokat farigcsálunk le róla, amit felhasználásig hidegen tartunk. A maradék 3,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Az alagutat hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát. Tetejét és oldalát bevonjuk a tejszínhabbal, sűrűn megszórjuk a csokiforgáccsal, és tetejére habrózsákat nyomunk, végül meggybefőttel díszítjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.