Elkészítés: 1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, és meleg helyen 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük, és a liszttel, a tojások sárgájával meg az olvasztott margarinnal közepesen kemény tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a margarint először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb. 3 cm vastagon fölszeleteljük.
3. Egy 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát margarinnal jól kikenünk, cukorral vastagon behintünk. A tésztatekercseket olvasztott margarinnal vékonyan körbekenjük, nem túl szorosan a formába fektetjük.
4. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, az alsó rácson ( az alja készül el nehezebben), jó közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 fok) 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk és további kb. 22 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük.
5. A végefelé, ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk, de az is jó, ha a süteményt végig a sütő alsó rácsán sütjük. A sütőből kivéve, 5 perc után, még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.
kb. 12 db
2 óra 30 perc
393 kcal/darab
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.