Elkészítés: A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. 3 db 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, tepsi nagyságú sütőpapírlapokra terítjük, tetejükre fektetünk egy 28 cm átmérőjű tálat, és körbevágjuk. 20-25 percre hűvös helyre tesszük.
A meggybefőttet leszűrjük (17 szép szemet félreteszünk a tetejére). 1 dl befőttlében elkeverjük a pudingport, a többit a citromhéjjal, a fahéjjal és a cukorral felforraljuk. Hozzáöntjük a pudingos meggylét, besűrítjük, végül beleforgatjuk a meggyet, kihűtjük.
A tésztalapokat villával megszurkáljuk. A tepsi peremére támasztjuk a sütőrácsot, hogy sütés közben ne hullámosodjon fel túlságosan a tészta. 200 fokra előmelegített sütőben egymás után 12-14 percig, világos drappra sütjük őket.
A legszebb korongot megfordítjuk, sima oldalát megkenjük a felforrósított ribizlizselével, és szikkadni hagyjuk. A mázhoz 10 dkg cukrot sűrű péppé keverünk a citromlével, egyenletesen elkenjük a ribizlizselé tetején. 10-12 órán át szobahőmérsékleten száradni hagyjuk, mielőtt azonban teljesen megkötne, 16 szabályos cikkre vágjuk a tésztát.
A csokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, megkenjük vele a tortalapra fektetett, második korongot, hagyjuk megdermedni. Köré zárunk egy 26 cm átmérőjű tortakarikát, tetejére simítjuk a meggykrémet, és 30 percre hidegre tesszük.
A zselatint 1/2 dl hideg vízben felpuhítjuk. 7,5 dl tejszínt 5 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral félkemény habbá verünk. A zselatint szelíd (lassú) tűzön felolvasztjuk, elkeverjük 2 kiskanál tejszínnel (ha összeugrana, visszatesszük a tűzre, és olvadásig langyosítjuk), majd vékony sugárban, erőteljesen keverve a tejszín egészéhez adjuk, és kemény habbá verjük. Sima csőrös habzsákba szedjük, vékony rétegben bevonjuk vele a meggykrémet, aztán befedjük a harmadik tésztakoronggal, elsimítjuk rajta a maradék habot, és 12 órára behűtjük.
A mázas lapocskákat a torta tetejére fektetjük. 1,5 dl tejszínt felverünk, habzsákba szedjük, rózsákat nyomunk belőle a szeletek peremére és egyet a torta közepére. A félretett meggyel díszítjük.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.