Elkészítés: A babot előző este beáztatom, esti jóéjszakát puszi helyett kortyolok valami kellemes páleszt, altató gyanánt.
Reggel a rizst annak módja szerint előfőzöm, majd kicsit hűlni hagyva, a darált húst hozzáadva nekilátok. Kézzel összedolgozom kevés libazsírral, sóval, csomborral, őrölt vegyes borssal bolondítom, pingpong labdányi gombócokat formázok, sokat. Állni hagyom, míg a többi hozzávalóval tevékenykedem.
A káposztát legyalulom, nagyon gyengén sózom, meghintem őrölt vegyes borssal, kézzel jól átforgatom, félreteszem. Megtisztítom, felaprítom apróra a hagymát, összezúzom a fokhagymát, felkockázom a szalonnát, karikázom a kolbászt. Homlokomról letörlöm a verejtéket, meglepem magam egy laza fröccsel – és akkor komolyan belehúzok!
Előveszek egy méretes sütőtálat, alját kikenem bőven libazsírral. Beleegyengetek egy sor gyalult káposztát, ráterítek egy réteget a babomból, meglocsolom tejföllel, és mehet rá egy sor húsos gombóc. Persze rendesen eligazgatom, hogy olyan tömör kinézete legyen, a szalonnadarabokat és a kolbászkarikákat sem hagyom ki belőle.
Meglocsolom tejföllel (hozzávalókban nem szerepel, de némi reszelt sajtot is elbír), és újra rétegezem. Meddig? Hát ameddig tart a hozzávaló.
Így, ahogy van, beküldöm a 180 fokosra előmelegített sütőbe, készre sütöm. Tejfölt kínálok hozzá és persze ropogós friss kenyeret.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.