A lekváros derelye – vagy barátfüle – tésztájához a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor már puha, leszűrjük, és krumplinyomón átnyomjuk, majd teljesen kihűtjük.
Amíg kihűl a krumpli, elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. Egy serpenyőbe olajat öntünk, majd feltesszük melegedni. Ezután beleöntjük a zsemlemorzsát, és állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon, szép aranybarnára pirítjuk.
A kihűlt krumpli közepébe mélyedést csinálunk, majd beleteszünk pár kanál lisztet, az egész tojást, az olajat és pici sót. Ezután elkezdjük összegyúrni, majd annyi lisztet adagolunk még hozzá, hogy könnyen nyújtható tészta legyen belőle.
A jól összegyúrt tésztát lisztezett felületre tesszük, majd vékonyra kinyújtjuk. Ezután derelyevágóval kb. egyforma kockákra felvágjuk a tésztát. Mindegyik tésztakocka közepére rákanalazzuk a lekvárt, majd ráhajtjuk a tésztát, és kézzel jól összenyomkodjuk, hogy főzés közben nehogy szétnyíljon.
Forrásban lévő vízbe óvatosan beletesszük az elkészült derelyéket, és pár perc alatt készre főzzük (amikor már feljönnek a víz tetejére, még 2-3 percig kell őket főzni).
A megfőtt derelyéket szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a vízből, jól lecsepegtetjük, majd szintén óvatosan beleforgatjuk az előzőleg megpirított zsemlemorzsába.
Tálaláskor a derelyék tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk, és tejfölt csepegtetünk rá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.