Elkészítés: A lisztet tálba szitáltam, hozzáöntöttem a felvert tojást, az olvasztott vajat, a cukrot, sóztam, beleszórtam az élesztőt, és felöntöttem annyi tejjel, amennyit felvett. Fakanállal dagasztottam, a langyos tejet pedig apránként öntöttem hozzá, addig kavartam, amíg a tészta összeállt és félkeményre sikeredett. Ez azt jelentette, hogy nem folyt a massza és csak annyira volt kemény, hogy fakanállal lehetett még dagasztani. Próbáljuk még legalább 5 percig ezt tenni. Lefedtem, betettem a hűtőszekrénybe, és jó éjszakát kívántam neki.
Másnap, amíg a sütő melegedett, a tésztát is konyhahőmérsékleten tartottam legalább 1 órán keresztül. Lisztezett deszkára borítottam, 2/3-ából 6 golyóbist gömbölyítettem a két tenyerem között, 1/3-ából pedig 6 cseppkőformát mintáztam.
Közben kivajaztam 6 muffinformát, a 6 nagyobb gombócot belehelyeztem a mélyedésekbe, mindegyik közepébe az ujjammal jó mély lyukat fúrtam, és beleépítettem a cseppköveket, szélesebb buksijukkal felfelé.
1 tojássárgáját elkevertem 1 kiskanál levendulasziruppal, és alaposan bekentem vele a tésztákat.
A kályha szélén legalább fél órát kelszetettem, majd sütőben szép pirosra sütöttem. Mielőtt kész lett volna, még egyszer átkentem a levendulás tojással.
2025.02.12.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.