Elkészítés: A tésztához a zsírt és a cukrot edénybe tesszük, ráöntjük a vizet, kis lángon felforraljuk. Ha forr, hozzáadjuk a lisztet, és addig kavarjuk, míg el nem válik az edénytől. Ha elválik az edénytől, levesszük a tűzről. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, de minden egyes tojással nagyon alaposan el kell keverni.
A tepsibe sütőpapírt teszünk, habzsákba töltjük a tésztát, és egymástól pár centire halmokat nyomunk belőle. A sütőt 220 fokra melegítjük, vízzel telt tálkát teszünk bele, hogy gőz képződjön, visszavesszük a hőt 180 fokra, és a fánkokat kb. 20 perc alatt megsütjük. Nagyon fontos, hogy az ajtót nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik. Ha kész, kitámasztjuk a sütőt, hogy kevés levegőt kapjon, úgy hűljön a tészta. Ha kihűlt, kettévágjuk a fánkokat.
A töltelékhez habverővel kikeverjük a tojások sárgáját, a keményítőt és 10 dkg kristálycukrot. Egy vastagfalú forraló edényben összekeverjük a tejet, a tejszínt, a vaníliát, kevés sót és a levendulát, közepes lángon összeforraljuk folyamatosan kevergetve, amíg a cukor felolvad, majd átszűrjük. A tojásokat temperáljuk oly módon, hogy a meleg tejszínes keverékből egy bögrényit kivéve alaposan elkeverjük a tojással, csak ezután öntjük vissza a meleg folyadékba. Közepes lángon főzzük a krémet, folyamatos kevergetés mellett, amíg a krém besűrűsödik, és elkezd forrni. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, majd hagyjuk kihűlni.
A csokoládémázhoz felforraljuk a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot és a felaprított csokoládét. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon, hagyjuk besűrűsödni, szép selymes kémet kell kapnunk. Felhasználás előtt min. 5 percig hagyjuk pihenni.
A kihűlt krémet egy habzsákból az éclairekbe nyomjuk, majd a tetejüket a csokoládé mázba mártjuk, és a krémre helyezzük.
2025.02.12.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.