Elkészítés: 5 dekagramm élesztőt 5 deciliter meleg, cukros tejben felfuttatunk. Ehhez még 10 deka cukrot és 10 dekagramm olvasztott margarint keverünk, és sóval, sáfránnyal fűszerezzük. Körülbelül 1 kiló liszthez adjuk, és 25 dkg kesellával elkeverjük. Mivel ez a hozzávaló hazánkban kevés helyen kapható, így negyed kiló mascarponét vagy túrót teszünk helyette a tésztába. Langyos helyen mintegy 3/4 óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastag, 15-20 cm-es nudlikat sodrunk belőle, amelyeket nyolcas formában feltekerünk. A két kunkor közepébe egy-egy szem mazsolát nyomunk. A tetejüket tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon fél óráig sütjük.
Jó étvágyat! Smaklig måltid!
Ki ne ismerné a svéd acélt vagy a legendás svédasztalt, a smörgåsbordot? A skandináv konyháról azonban vajmi kevés az ismeretünk: sokan azt hiszik, hogy a hűvös, csapadékos időjárás nem kedvez a zamatos zöldségek, gyümölcsök termesztésének, így a svéd konyha sem lehet különösen ízgazdag.
Tény, hogy a kevés napsütés miatt a friss kerti terményeket inkább konzervként, befőttként és lekvárként készítik el és raktározzák el a télre, azonban a halászat mellett a rénszarvas-állomány, a burgonya, a káposzta, a gomba és a bogyós gyümölcsök rengeteg különleges étel alapjául szolgálnak. Leginkább a japán ételek világához hasonlíthatnánk az északi fogásokat, mivel a hal és zöldség a legfontosabb összetevő. A napi három -éghajlatból adódóan korai- étkezést skandináv vodka vagy snapsz kíséri.
Svédország a világ egyik legnagyobb tejfogyasztó állama: a tápláló, egészséges italt ötféle zsírtartalmú változatban hozzák forgalomba- a tej a kelt tészták kedvelt kísérője, így nem meglepő, hogy az egyik leghíresebb tejesdoboz-készítő cég is svéd. A süteményeket különböző lekvárokkal, krémekkel és csokoládéval ízesítik.
A karácsonyvárás hagyományai északon is nagyon erősek, főleg az 1920-as évektől: december 13-án Szent Lucia gyertyakoszorúval a fején a fényt, a hit világosságát és a nap visszatérésének ígéretét hozza el az otthonokba, ahol az ő tiszteletére sütik advent idején a Luca macskája, a Lussekatter nevű kelt tésztát. Az illatos sütemény hódító útjára indult: egyre több európai országban a tél népszerű édessége.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.