Elkészítés: Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, a tojást és a sárgáját az olajjal simára keverjük. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tojásos olajat, majd a langyos cukros tejjel felfuttatott élesztőt. és jól bedagasszuk. Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 9 db 10 cm-es kört szúrunk ki. A köröket egyesével kissé kilapogatjuk, a közepétől lefele vágunk egy csíkot (itt fog kezdődni a tekerés). Minden egyes kört tekerés előtt vékonyan megkenünk olajjal. A külső vonal mentén feltekerjük úgy, hogy a hajtás alul legyen.
8 darabot sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszünk egymás mellé úgy, hogy kb. 0,5 cm távolság legyen a kúpok között, mert még kelni fognak.
A maradék tésztából 16 db (8 db kívül, 8 db belül lesz) kb. 2 cm átmérőjű golyót csinálunk, vékonyan bekenjük olajjal, belehempergetjük a lenmag és a szezémmag keverékébe, és 2 darab segítségével kitámasztjuk a középen lévő 9. kúpot úgy, hogy a tekerés felfelé nézzen. A maradék 6 golyóval körberakjuk támasztékként. A másik 8 golyót is vékonyan megkenjük olajjal, és a magokba hempergetjük. Ezeket kívülre tesszük 2-2 kúp közé.
A maradék tésztából először 8 db 3 cm hosszú, 5 mm széles rudat sodrunk, amiket hosszában a kúpok közepére teszünk, utána 2 db vékony rudat sodrunk, összefonjuk, és a kalács köré tekerjük. Meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk.
Ha megkelt, a golyók kivételével lekenjük a tojássárgás-tejes-olajos keverékkel, majd 170 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.