Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelek.
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét csipetnyi sóval egy nagyobb keverőtálban kemény habbá verem. A tojások sárgáját 2 evőkanál vízzel és a cukorral egy másik tálban 4-5 perc alatt elektromos habverővel fehéredésig keverem, majd hozzáadom a vajat, mikor tökéletesen elkeveredett, fokozatosan belekanalazom előbb a mandulát, majd a kakaóport, végül a lisztet. Hablapát segítségével határozott mozdulatokkal hozzákeverem a fehérjehabot, ügyelve arra, hogy ne törjön össze. A tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben. 6-8 perc alatt vékony lappá sütöm.
Közben előkészítem a formát. Egy 18-20 cm átmérőjű félgömb alakú, mély üvegtálat frissen tartó fóliával kibélelek úgy, hogy legalább 10 cm-rel túllógjon a tál peremén. Egy ív sütőpapírt a konyhai rácsra terítek, 1 evőkanál porcukorral meghintem, erre borítom a tésztát, hűlni hagyom.
Közben elkészítem a krémet. Ehhez a hideg habtejszínt kemény habbá verem. A mascarponét egy másik tálban a vanília-kivonattal, a cukorral és a narancslikőrrel krémesre keverem. A zselatint a tasakon található előírásnak megfelelően 4 evőkanál hideg vízben elkeverem, kis edényben felmelegítem. A már nem tűzforró zselatint belekeverem a mascarponés krémbe, végül óvatosan beleforgatom a tejszínhabot.
A tésztát 1,5 cm-es csíkokra vágom. Az előkészített kupolaformát kibélelem: középről indulva párhuzamosan rakosgatom szorosan egymás mellé a rugalmas tésztacsíkokat. Ebbe kanalazom a krém harmadát, a maradék tésztacsíkokból néhányat ráhelyezek, majd újabb krémréteg, néhány tésztacsík következik, végül az utolsó harmadot is egyenletesen elosztom a kupolában, a maradék tésztacsíkot X alakban ráhelyezem, megszórom mandulalapokkal.
A kilógó fóliaszélek segítségével összefogom a még üresen kikandikáló tésztaszéleket, az egész desszerten középen összecsavarom a fóliát. Egy közepes méretű lapostányért nehezékként ráhelyezek, és egy éjszakán át pihentetem a hűtőszekrényben.
Másnap a lapostányért eltávolítom, a fóliát kibontom. Egy tányért helyezek a tál aljára, erre borítom a már megszilárdult kupolát. A fóliát eltávolítom, az egészet porcukorral elkevert kakaóval meghintem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.