1. Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozom.
2. A liszteket összekeverem és nagyjából az 1/3-át félreteszem, csak a 2/3-ával dolgozom egy ideig.
A 2/3 mennyiségű liszthez alaposan hozzákeverem a sót, majd mélyedést vájok a közepébe, abba szórom az élesztőt, arra jön a méz (vagy cukor), valamint úgy fél deci tej. Az ujjammal kicsit megkavarom a tejes részt, majd konyharuhával letakarom langyos helyen hagyom, hogy felfusson az élesztő.
3. Amikor az élesztő felfutott, hozzákeverem a többi (szoba-hőmérsékletű!) hozzávalót: a maradék tejet, a tojást, a joghurtot és az olajat. Alaposan összedolgozom, a fakanállal az edény falához „veregetem”, vagyis dagasztom a lágy tésztát, hogy hólyagosodjon. Majd ismét letakarom és várom, hogy kétszeresére keljen a tészta.
4. Amikor ez is megvan, hozzágyúrom a többi lisztet. Ezzel is hagyom kelni egy kicsit, majd 9 megközelítőleg egyforma részre osztom és zsemléket formálok. A tetejüket kevée tejjel elkevert tojássárgájával kenem meg, szezámmagot szórok rá, és 180 fokos sütőben sütöm 15-18 percig. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jó-e, mielőtt kivenném.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.